Homenatge als actors del Ball Parlat del Sant Crist de l’any 1965

L’espectacle, declarat Element Festiu Patrimonial d’Interès Nacional, encara es representarà els propers tres diumenges de maig

Per . Actualitzat el

El poble de Salomó ha tornat a posar en escena aquest diumenge 3 de maig les tradicionals representacions del Ball del Sant Crist. Es tracta d’un Ball Parlat d’arrels medievals que narra la història d’un mercader salomonenc, Josep Nin, que embarcà vers Alger a la recerca de blat davant la fam que patia la vila i tota la comarca. Aquests fets llegendaris del segle XVI i que la tradició popular ha mantingut fins a dia d’avui diuen que, el mercader tornà amb l’aliment, però també amb la Imatge d’un Crucifix que, miraculosament, comprà per trenta monedes i després de força entrebancs.

Aquest diumenge, en acabar la primera representació de la temporada, els vilatans presents a l’espectacle que havien pres part a la funció de l’any 1965, tot just fa cinquanta anys, han estat cridats a l’escenari. El motiu era retre un senzill però emotiu homenatge a aquestes persones, que van ser protagonistes del Ball quan es representava només un cop cada deu anys. I és que des de 1972 i sota l’assessorament de l’Institut del Teatre de Barcelona, la posada en escena és anual.

Les anècdotes inoblidables han marcat una estona molt emotiva i plena del sentiment de tot un poble que manté viu «un tresor de la cultura popular», tal com ha expressat Enric Reverté, director artístic del Ball Parlat durant molts anys i un dels homenatjats aquest diumenge. Reverté també ha explicat que la posada en escena de l’any 1965 va ser en motiu de la restauració de la Capella del Sant Crist, després de la seva destrucció durant la Guerra Civil.

L’acte, emmarcat dins la Festa Major de la Santa Creu, ha coincidit també en el 300 aniversari de l’acabament de les obres de la Capella (1715-2015). En aquest sentit, l’Associació Ball del Sant Crist de Salomó ha presentat una nova edició dels goigs. Una publicació commemorativa que en el seu interior reprodueix el facsímil de la primera impressió coneguda dels goigs al Sant Crist de Salomó, que data entorn de l’any 1740.

Les funcions del Ball Parlat del Sant Crist se celebraran encara els propers tres diumenges de maig, els dies 10, 17 i 24. L’espectacle és representat a les 12 del migdia al temple parroquial. L’entrada al Ball té un cost de 10 € i es fan descomptes als grups. A més, al lloc web de l’entitat (www.balldelsantcrist.cat) es poden consultar els paquets que combinen l’accés a l’espectacle amb menús als restaurants de la vila i excursions i visites guiades. Per a més informació i reserves cal contactar al telèfon 977 629 058 o al correu electrònic info@balldelsantcrist.cat.