Botiga de Salut t’assessora sobre articles destinats a la mobilitat

Nerea Barrera, terapeuta ocupacional de l’establiment, explica què cal tenir en compte a l’hora d’adquirir una cadira de rodes

Per . Actualitzat el

L’àrea d’autonomia personal de Botiga de Salut disposa de tot tipus d’articles per a persones amb mobilitat reduïda. Aquesta setmana parlem de la cadira de rodes i de quines característiques ha de tenir per oferir a l’usuari la màxima funcionalitat, comoditat i mobilitat.

Segons Nerea Barrera, terapeuta ocupacional de Botiga de Salut, la cadira s’ha d’ajustar a la persona, no la persona a la cadira. «Si no s’escull la cadira correcta i s’agafen postures incorrectes poden ocasionar desequilibris articulars, musculars, dolor i deformitats», afirma. «També cal preveure on s’ha d’utilitzar la cadira: interior del domicili, exterior o mixt. Es recomana tenir en compte les dimensions per on ha de passar (portes, ascensor…) per asegurar-nos que anirà bé», afegeix.

A l’hora d’adquirir una cadira de rodes, l’usuari ha de tenir en compte que s’ha d’adequar a les seves dimensions; a la situació física, psíquica i social; al seu perfil clínic (pronòstic, evolució de la malaltia, necessitats…) i al tipus i nivell d’activitat de l’usuari.

«La majoria de cadires permeten regular algunes parts de l’estructura perquè el cos estigui en una posició correcta. És importat que les diferents parts del cos, turmells, genolls i malucs, estiguin ben aliniades», assegura Nerea.

Característiques

Hi ha dos tipus de cadires de rodes: la manual i l’elèctrica.Pel que fa al xassís, els materials més comuns són:
–Acer: són les més econòmiques i robustes (pesen entre 17­-18 kg aprox.). És el tipus de cadira més venuda.
–Alumini. Més cares, més lleugeres (14­-16 kg aprox.), indicada per persones més actives o per persones que han de fer trajectes llargs.
Pel que fa al material del seient, sol ser:
– Loneta. Té l’avantatge que és plegable, però amb el temps el material pot cedir una mica amb el pes. Es recomana utilitzar algun altre accessori per fer la sedestació del pacient més còmoda.
– Rígid. No és plegable. Recomanada per a usuaris amb un control postural deficitari. Fa que la cadira sigui més pesada.
Altres coses que cal tindre en compte a l’hora d’escollir una cadira de rodes és la mida de les rodes:
– Roda gran (600 mm), indicada per a exteriors i interiors. Permet que la persona tingui un major grau d’independència, ja que pot autopropulsar­-se. Per exterior superen amb més comoditat les irregularitats del terreny i amortigua millor. Alguns models tenen un sistema anomenat quick release; aquest sistema permet extreure la roda del xassís i desmuntar-la per facilitar el seu transport.
–Roda petita 300­-400 mm, indicades per a interiors, ja que són més reduïdes i les maniobres són més fàcils. Indicades per a persones més assistides.

Pel que fa a la mida del seient, es recomana mesurar l’ample del maluc abans de comprar la cadira, ja que existeixen diferents amplades de seient. Es recomana que tingui 2 cm d’espai a cada costat. Si l’ús de la cadira de rodes és permanent o molt prolongat en les hores del dia, és recomanable l’ús d’un coixí antiescares.

Una correcta sedestació a la cadira permet maximitzar la capacitat funcional, normalitzar el to muscular, afavoreix la  higiene postural, preveu el desenvolupament de deformitats msculoesquelètiques i l’aparició de nafres per presió, a més de millorar les funcions de deglució i digestives.

Des de Botiga de Salut ajuden el client a escollir la cadira de rodes més adequada així com qualsevol altre article que ajudi a millorar la seva autonomia personal.