La importància de la higiene de les mans

Dimarts se celebra el Dia Mundial amb diverses activitats com demostracions pràctiques i un concurs escolar de dibuixos

Per . Actualitzat el

El Dia Mundial de la Higiene de les Mans, impulsat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) des de l’any 2009, se celebra dimarts que ve. Té la finalitat de conscienciar i implicar tant els professionals sanitaris com els directors i gerents de centres sanitaris en la prevenció de les infeccions relacionades amb l’assistència sanitària (IRAS) mitjançant la mesura senzilla i eficaç de la higiene de les mans. Tot i que la responsabilitat de la higiene de les mans correspon als professionals sanitaris, en el foment de les pràctiques òptimes d’higiene de les mans es recomana estimular la participació, el compromís i l’apoderament dels pacients.

En aquest sentit, l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona (HJ23) i l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) mantenen el seu compromís amb l’objectiu mundial, adherint-se a les campanyes anuals de l’OMS i divulgant entre els professionals i els usuaris la cultura de seguretat del pacient. Els referents en higiene de mans reforçaran la informació amb cartells específics de l’OMS, vídeos a les pantalles de televisió, i oferiran als professionals i usuaris díptics informatius del Departament de Salut.

Demà, coincidint amb la celebració del Dia Mundial, professionals d’infermeria del Joan XXIII estaran tot el matí al vestíbul principal del centre oferint informació i demostracions pràctiques d’una correcta higiene de les mans de cara als usuaris que ho vulguin. També s’exhibirà un mural elaborat pels nens i nenes ingressats a la planta de Pediatria, que té com a objectiu conscienciar pares i mares sobre aquesta mesura sanitària tant fonamental. Així mateix es projectarà una flashmob realitzada pels professionals d’infermeria.

Per la seva part, a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta (HTVC) estan exposats al vestíbul principal de l’HTVC els dibuixos guanyadors de la quarta edició del concurs de dibuix adreçats als nens de 6-7 anys d’edat de les escoles de Primària de la comarca del Baix Ebre als quals prèviament se’ls ha fet un taller interactiu amb l’objectiu de conscienciar, en l’àmbit educatiu, els nens, i les seves famílies. Enguany hi han participat gairebé 646 alumnes de 19 escoles.

Demà, està previst l’acte de lliurament de premis a l’aula 3 de l’Hospital a les 17.30 hores, al qual assistiran directius del centre i professionals sanitaris que han fet els tallers, representants del Centre de Recursos Pedagògics del Departament d’Ensenyament i de les escoles, de l’Agència Catalana de Salut Pública i de l’Escola d’Art i Disseny de Tortosa de la Diputació, i com a patrocinadors, la Fundació la Caixa i la Fundació Dr. Ferran.