El Joan XXIII incorpora una tècnica per extirpar lesions en el recte sense obrir l’abdomen

Es tracta d’una quirúrgica endoscòpica mínimament invasiva que permet accedir a tumors rectals baixant l’índex de complicacions postoperatòries

Per . Actualitzat el

El Servei de Cirurgia General i Digestiva de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ha iniciat recentment la tècnica de la cirurgia endoscòpica transanal (TEO, Transanal Endoscopic Operation) que permet l’extirpació de lesions rectals per l’anus sense ferida abdominal.

La TEO és una tècnica quirúrgica endoscòpica mínimament invasiva que gràcies a la utilització d’un instrumental especialitzat permet tenir un excel·lent accés a tumors rectals localitzats fins a 15-20 cm de marge anal. Es realitza amb un rectoscopi que s’introdueix al canal anal amb tres canals de treball i una càmera d’alta definició. Amb una selecció acurada dels pacients es poden tractar lesions rectals amb un baix índex de complicacions postoperatòries i sense alterar la qualitat de vida dels pacients.

S’han intervingut amb èxit els primers casos per TEO des de desembre del 2014. En la majoria dels pacients aquesta tècnica ha resultat curativa sense requerir cap més tractament addicional, i en la resta, ha permès tenir un diagnòstic més acurat per al seu tractament definitiu. Cap pacient ha presentat complicacions postoperatòries i l’estada hospitalària mitjana ha estat de dos dies.

El principal tractament del càncer de recte segueix sent la cirurgia radical per via abdominal. Aquesta tècnica, però, s’associa a un elevat nombre de complicacions postoperatòries, alteracions genitourinàries, cert grau d’incontinència fecal i en molts casos pot comportar un estoma temporal o permanent (anus contranatura). Amb l’objectiu de millorar tots aquests inconvenients, va sorgir el concepte de la TEO, que es pot aplicar en casos molt seleccionats: tumors rectals en estadi precoç o quan existeix alguna contraindicació per a la cirurgia radical.

La disponibilitat del material específic per a la tècnica i la formació especialitzada dels professionals ha permès que l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona sigui el centre de referència per a la cirurgia endoscòpica transanal (TEO) a la província de Tarragona. Així mateix, és un avenç en el camp de la cirurgia que posa en valor la cooperació i el treball conjunt entre els tres proveïdors de salut de la ciutat (ICS, Xarxa Santa Tecla i GiPSS), en el marc del conveni de col·laboració TGN Salut AE, per mitjà de la Unitat Funcional Territorial de Cirurgia  General i Aparell Digestiu.