Protesta contra les grans marques de roba en l’aniversari de l’accident de Bangladesh

Les entitats han dut a terme performances recordant els més de mil morts de la catàstrofe del Rana Plaza

Per . Actualitzat el

Una quarantena de persones es van concentrar divendres a la Rambla Nova de Tarragona en el segon aniversari de l’ensorrament de la fàbrica tèxtil Rana Plaza a Bangladesh, que va causar més de mil morts i dos mil ferits. Des de la campanya internacional «Roba Neta», que ha convocat protestes a tot el món, demanen a les marques de roba responsables que paguin la totalitat de les indemnitzacions a les víctimes i que impedeixin l’esclavatge en el sector tèxtil mundial. L’acte de protesta ha comptat amb una acció simbòlica davant una de les marques de roba responsable que la indústria i el mercat tèxtil internacional se sostingui generant esclavatge i misèria en molts països. També s’ha llegit un manifest, que reproduïm a continuació i s’han repartit les postals informatives «United Victims of Benetton».

La concentració ha estat convocada per les 14 entitats que organitzen la Festa del Comerç Just i la Banca Ètica (FCJiBE): SETEM Catalunya, Oxfam Intermon, Formació i Treball, EcoXarxa, Comitè Oscar Romero, Enginyeria Sense Fronteres, URV Solidària, Finestra al món, Associació Quinchos Universitaris de Nicaragua, ADICAE, Plataforma Salvem la Platja Llarga, Som Energia, Cuculmeca, Entre Pobles

La FCJiBE se celebrarà a Tarragona el 30 de maig i se centrarà en les alternatives a la indústria tèxtil que es denunciava avui. La Festa compta amb un calendari ple d’activitats que ha començat amb l’acció de protesta d’avui i seguirà el dia 5 de maig amb una xerrada a les 19h a la Sala Kesse: «Agricultura familiar a Nicaragua: una economia sostenible» a càrrec de Carmen Martínez, coordinadora de l’organització Tierra i Vida del país llatinoamericà.MANIFEST 24 D’ABRIL 2015

Avui fa 2 anys, el 24 d’Abril de 2013, poc després de les 8h del matí, l’edifici Rana Plaza (Savar, Bangladesh) es va esfondrar. Les 8 plantes de formigó, que allotjaven 5 fàbriques tèxtils, es van ensorrar matant 1138 persones. Moltes van morir a l’instant. Moltes altres van ser enterrades vives. Algunes van haver d’amputar-se extremitats per escapar i sobreviure. S’estima que hi havia 3890 persones a l’edifici Rana Plaza en el moment de l’esfondrament.

I no, no va ser un accident. El dia abans de l’esfondrament, van aparèixer esquerdes a l’edifici. Les treballadores ho van denunciar i van dir que no tornarien a entrar a l’edifici fins que complís les mínimes condicions de seguretat. Les van amenaçar amb la pèrdua del seu sou si es negaven a tornar el dia següent i van haver d’escollir entre salvar la seva vida o arriscar-la per poder cobrar.

Tots aquests morts i ferits, són el resultat de les pèssimes i injustes condicions de les treballadores dels països del sud en el sector tèxtil, que cusen per a les grans marques internacionals, per uns sous de misèria que poden equivaldre a 38 euros al mes, treballant 12 hores diàries i 6 dies a la setmana.

Dos anys després, les víctimes només han rebut el 70% de les indemnitzacions

El gener de 2014, es va constituir el Fons de Compensació Rana Plaza (presidit per l’Organització Internacional del Treball), amb l’objectiu de recaptar els 30 milions de dòlars necessaris per indemnitzar les víctimes de la tragèdia. Des de la Campanya Roba Neta alertem que estem davant d’una crisi de finançament que posa en perill que, les persones supervivents i les famílies de les víctimes, rebin la totalitat de les indemnitzacions que els corresponen. A dia d’avui, falten, encara, 6 milions de dòlars per completar el Fons de Compensació i amb les informacions que comptem ara mateix és impossible saber si es cobrirà el dèficit que queda. Amb molt poques excepcions, les marques o no han donat cap tipus d’informació sobre si augmentaran les seves aportacions o ho han rebutjat.

Gairebé totes les empreses amb vincles a Rana Plaza han fet contribucions insuficients al fons.

Les empreses de l’estat espanyol Mango, Inditex i El Corte Inglés s’han negat a fer públiques les seves aportacions i «creiem que són insuficients». Pel que fa a Benetton, l’única marca internacional directament vinculada a Rana Plaza que encara no havia contribuït al fons, acaba d’anunciar que aportarà 1,1 milions de dòlars al fons, una cinquena part dels 5 milions que se li exigeixen que pagui des de la Campanya.

La indústria tèxtil i els governs tenen una responsabilitat

Una vegada més, des de la Campanya Roba Neta, s’exigeix a les empreses que s’abasteixen a Bangladesh i als governs dels països on aquestes tenen les seves seus, a «comprometre’s per acabar amb l’actual crisi de finançament del fons. Seria un escàndol moral que no es compensés amb el 100% de les indemnitzacions a les víctimes de la tragèdia més greu de la història de la indústria tèxtil».

«Ara més que mai, les treballadores del sud, necessiten el nostre suport i solidaritat per pressionar les marques peque paguin les compensacions i es responsabilitzin de les millores en les condicions de les sebre treballadores», conclou el col·lectiu.