Els floristes esperen un repunt de les vendes

Les previsions indiquen que la caiguda s’ha aturat i que aquest any serà millor que els anteriors. La rebaixa recent de l’IVA del 21 al 10% en flor fresca també ajuda a la recuperació

Per . Actualitzat el

Després d’uns anys complicats, els floristes comencen a tenir motius per somriure. Totes les previsions indiquen que aquest any viuran un repunt de les vendes de roses, després d’uns anys en caiguda lliure. Parlem amb Joan Pros, de la Floristeria Pros de Tarragona, que és el delegat del Gremi de Floristes de Catalunya a Tarragona.

A la típica pregunta de «com es preveuen les vendes per aquest Sant Jordi?», per primera vegada en uns quants anys Pros contesta que «s’espera un augment de les vendes», una afirmació que connota un canvi de tendència evident en la marxa de l’economia real, la de la gent del carrer. «Durant aquest any hem pogut copsar que, si més no, la caiguda s’ha aturat», afirma Pros, i «que la gent comença a gastar una mica més». Aquest fet, unit a la rebaixa del 21 al 10% d’IVA en flor fresca, és, valgui la redundància, una alenada d’aire fresc per al sector. «La rebaixa només afecta la flor fresca, no pas la resta de complements decoratius que s’utilitzen en floristeria per realitzar les diferents composicions, però això ja ens proporciona una mica més de marge de benefici», afirma el delegat territorial.

«Tenint en compte que Sant Jordi és dia feiner i que aquest any cau allunyat de la Setmana Santa, si el temps acompanya, aquesta pot ser una de les millors diades dels darrers anys, ja que la gent té moltes ganes de sortir al carrer», assegura.

Tot i les bones perspectives, Pros continua defensant la necessitat que els clients valorin la qualitat que ofereixen les floristeries professionals davant l’intrusisme d’alguns particulars o empreses que ofereixen articles més barats, però també de més baixa qualitat. Davant d’això des del Gremi es demana als ajuntaments una implicació més gran en el control de la venda ambulant de flors, entre d’altres.

Aquest any, en l’àmbit de Catalunya i amb motiu de la Diada de Sant Jordi, s’ha demanat als principals mercats majoristes de comercialització de flor i planta ornamental que no es vengui directament a compradors no professionals per evitar que facin la competència als floristes, «una acció que beneficia no tan sols la província de Barcelona, que és on estan ubicats aquests mercats, sinó la resta de províncies de Catalunya», assegura Pros.

Finalment cal destacar que el Gremi de Floristes de Catalunya ha dissenyat un distintiu en forma d’adhesiu per diferenciar les floristeries on es poden adquirir productes de màxima qualitat.