El Joan XXIII, pioner a l’Estat en la reconstrucció assistida per ordinador d’una mandíbula

El Servei de Cirurgia Maxil·lofacial ha operat 45 pacients des del març de 2012 amb la tècnica Computed Assisted Surgery (CAS)

Per . Actualitzat el

El Servei de Cirurgia Maxil·lofacial de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ha intervingut, des del mes de març del 2012, 45 pacients amb una tècnica pionera, la cirurgia virtual assistida per ordinador i navegació intraoperatòria o Computed Assisted Surgery (CAS), per solucionar patologies craneomaxil·lofacials. A més, ha estat el primer hospital a Catalunya i a Espanya que, fent servir aquesta tècnica, ha reconstruït la mandíbula d’un pacient trasplantant-li cresta ilíaca de la pelvis, una intervenció que va realitzar ara fa un any. El temps transcorregut ha servit per descartar complicacions.

El principal avantatge d’aquesta tècnica és la disminució del temps intraoperatori, ja que els moviments quirúrgics estan realitzats prèviament en un ordinador i el cirurgià sap exactament com i on ha d’intervenir gràcies a l’assistència de la navegació i les fèrules o guies de tall. Per tant, hi ha també una disminució dels costos i de la durada de l’ingrés hospitalari. A més, suposa un gran pas cap a la qualitat i l’excel·lència augmentant la seguretat dels pacients.

La tècnica es divideix en quatre etapes. Primer la preoperatòria, en la qual es realitza la planificació quirúrgica i la cirurgia virtual en 3D. En segon lloc, al laboratori, on es dissenyen les guies de tall i les fèrules de posicionament dels diferents fragments que seran utilitzats durant la cirurgia. En tercer lloc, al quiròfan, on es fa servir la navegació intraoperatòria. Finalment, al postoperatori es controla la qualitat de la cirurgia comprovant-la amb la cirurgia planificada. És molt important el temps entre l’obtenció de les imatges i la cirurgia, que no ha de ser superior a 20 dies, donat que la patologia tumoral, que és la principal per a l’ús d’aquesta tècnica, és un procés expansiu i la planificació amb massa antelació pot donar lloc a una resecció més petita de la necessària. A més, es requereix una valoració meticulosa dels teixits tous.