Tarragona acull l’estrena del documental ‘Les nostres energies’

La peça vol fer una denúncia de l’actual sistema energètic a Catalunya

Per . Actualitzat el

L’entitat Enginyeria sense fronteres presenta el pròxim 24 d’abril a les set de la tarda a l’Antiga Audiència el documental Les Nostres Energies. La peça vol mostrar que «la democratització del nostre sistema energètic i la renovació del nostre sistema polític van íntimament lligats».

El documental fa una denúncia de l’actual sistema energètic a Catalunya, tant des del punt de vista de la seva escassa sostenibilitat com de la seva concepció ademocràtica. Pretén fer veure el conjunt d’impactes ambientals i socials que un sistema extractivista i concentrat, basat en fonts no renovables majoritàriament, té sobre el conjunt d’un territori densament poblat com el nostre.

L’estat espanyol dedica el 5% del seu PIB a importar combustibles de l’exterior, mantenint relacions i sostenint règims polítics que van contra els drets humans i espolien els recursos naturals dels seus països. Tanmateix, el documental vol també superar la visió que els impactes i les agressions ambientals són lluny, a d’altres països i continents: des de la industrialització de Catalunya s’han anat acumulant ben a prop, superposant tecnologies però sense deixar de banda el mateix sistema ni abandonar mai fonts energètiques molt qüestionades per la població a tot el territori.

El fracking, el projecte Castor o la MAT són alguns dels escenaris que visita el film, just quan se celebren 25 anys de l’accident a la central nuclear de Vandellòs. El documental evidencia que tots els projectes tenen en comú que les comunitats no han estat consultades ni han pogut decidir sobre l’execució d’aquests al seu territori. S’analitza també el fenomen de la pobresa energètica, íntimament vinculada a un model de negoci que ha prioritzat els beneficis empresarials a l’accés universal a aquest servei i que ara veu emergir iniciatives com Som Energia que en qüestionen l’hegemonia.

En aquest sentit, el documental qüestiona la relació clientelista que existeix entre la població i les empreses que produeixen, distribueixen i comercialitzen l’energia, així com el control tecnològic que aquestes en fan, tot demanant-se per altres maneres de construir el model energètic, amb una visió molt més política on els espais de decisió estiguin liderats i controlats per la ciutadania, i que comenci a trencar un esquema on els interessos oligàrquics, a nivell local i internacional, marquen netament l’agenda. Tal i com ens recorda el documental «Si la ciutadania no fa aquest acte d’apropiació col•lectiva dels mitjans de producció energètica, evidentment, vindran els mateixos de sempre i se les apropiaran».

El documental també vol mostrar que tenim totes les eines necessàries al nostre abast (coneixement, bagatge històric, capacitat d’organització, etc.) per revertir aquesta situació i caminar cap a un model basat en la sobirania energètica dels pobles.

Passis confirmats: Tarragona, 24/04/2015, 19h, Antiga Audiència; Ribes de Freser, 30/04/2015, 21h, Festival Gollut, Cinema Catalunya; Zaragoza, 08/05/2015, 19h, Filmoteca de Zaragoza, Pl. de San Carlos, 4, Festival Ecozine; Banyoles, 16/05/2015, 19h (per confirmar), Museu Darder, Plaça dels Estudis, 2; Vilanova i La Geltrú, Sant Boi de Llob., Manresa i altres ciutats en preparació.