Ignasi Fabregat Rodríguez rep el Premi Dow 2015

Aquesta distinció li permet accedir a una posició laboral estructural a l’empresa americana

Per . Actualitzat el

L’acte de lliurament del Premi Dow 2015 ha servit per distingir Ignasi Fabregat Rodríguez com a guanyador del 37è Premi Dow. Aquesta distinció li permet accedir a una posició laboral estructural a Dow, en una de les localitzacions de la companyia a Europa, Orient Mitjà i Àfrica. En concret, al site de Terneuzen (Holanda). Tal i com ha explicat el guanyador, «el primer any de la llicenciatura vaig llegir una frase que em va marcar: “No pressuposis res, qüestiona-t’ho tot”, i això he fet. Penso que un atribut indispensable per a un enginyer és no donar res per establert si abans no ho ha comprovat per ell mateix», ha afirmat en un discurs en què també ha mostrat el seu agraïment als companys, professors i, especialment, a la seva família. A més, ha apuntat que espera «saber aprofitar aquesta oportunitat, perquè les grans oportunitats no es presenten gaire sovint» i ha finalitzat el seu parlament compartint un lema personal: «no t’has de quedar mirant com canvia el món, sinó que has de ser part del canvi».

En finalitzar les seves paraules, el guanyador del Premi Dow 2015 ha rebut la càlida ovació dels nombrosos assistents que han omplert fins a deixar-lo petit l’auditori de l’edifici J de Dow Chemical, una sala que també ha escoltat amb atenció els diferents discursos pronunciats per les autoritats assistents.

El primer dels parlaments ha estat el pronunciat pel Sr. Anton Valero, President de Dow Chemical Ibérica, qui s’ha referit a la llarga i fructífera col·laboració entre Dow i la URV llençant «un repte conjunt: assegurem-nos que des de Tarragona siguem un factor important en el desenvolupament dels objectius de sostenibilitat de The Dow Chemical Company. Tenim molts tècnics de Tarragona ocupant llocs importants a Dow arreu del món».

D’altra banda, el president de Dow Chemical Ibèrica ha plantejat en el seu parlament «tres missatges: el primer, que la química creix i creixerà més, un 4,5% en els propers 20 anys segons Cefic; el segon, que la ciència i la tecnologia tenen a les seves mans les solucions als reptes que tenim plantejats; i el tercer, que és el paper de colideratge que la química, amb la universitat, l’administració i la societat en general té en aquest camí que tenim al nostre davant».

A més, Valero ha apuntat que «la química és un factor i un element essencial en la consecució dels objectius fixats en la lluita pel canvi climàtic, especialment a Europa».

Finalment, el president de Dow Chemical Ibèrica s’ha referit als Objectius de Sostenibilitat 2025 que la companya ha presentat aquesta mateixa tarda i, en referència al Premi Dow, ha finalitzat el seu parlament felicitant el guanyador i els finalistes d’aquesta 37a edició i destacant que «ells són, junt amb la resta de joves enginyers químics, els que conduiran el canvi, els que desenvoluparan les tecnologies i solucions. Tots estem en el mateix vaixell, que es diu Terra», ha conclòs.

Seguidament ha arribat el torn del Sr. Kepa Díaz de Mendibil, Director de Dow Chemical a Tarragona, qui ha recordat que «la nostra estratègia de futur passa per aportar solucions als reptes globals de la humanitat, partint d’un site segur, fiable, eficient, basat en les nostres capacitats d’investigació i desenvolupament i en la nostra flexibilitat operativa».

Per això, el director de Dow a Tarragona ha posat en valor que «hem de ser eficients i competitius, i per això tenim tres àrees d’intervenció: la flexibilitat de matèries primeres; l’excel·lència de les nostres instal·lacions i de la nostra organització; i una migració o canvi cap a productes finals cada vegada més sofisticats i d’un major valor afegit».

En aquest sentit, Díaz de Mendibil ha apuntat com a exemples «dos productes com són Affinity GA que Dow produeix únicament als Estats Units i aquí, a les instal·lacions de la Canonja; i Intune, del qual ens trobem en la meitat de la primera campanya de producció i que es produeix exclusivament al nostre site».

A més, el director de Dow Tarragona ha exposat que «hem tancat el 2014 amb uns alts nivells de producció a totes i cadascuna de les 10 planes del nostre site, hem arribat a nivells rècord de producció i hem assolit un nivell d’exportació del 75%».

Juntament amb la producció, un altre element ha centrat el parlament de Díaz de Mendibil: el talent. «L’estratègia a la qual m’he referit abans només és possible gràcies a l’element humà, al talent», ha especificat, i ha vinculat aquest talent «a la col·laboració entre la nostra companyia i la URV en iniciatives com la Càtedra Dow URV de Desenvolupament Sostenible, el Curs Dow ETSEQ o el propi Premi Dow».

En l’àmbit de les col·laboracions i abans de finalitzar el seu discurs felicitant el guanyador i finalistes del 37è Premi Dow, el director de Dow Tarragona s’ha referit a «l’acció social de Dow, que es tradueix en una forta vinculació amb la comunitat que ens envolta, com el centre La Muntanyeta, la Fundació Onada, la Fundació Solc o el Festa per a tothom».

A continuació, els assistents a l’acte han presenciat la ponència titulada «Solucions basades en la ciència per resoldre les necessitats mundials», a càrrec de la Sra. Ester Baiget, directora comercial de Dow Chemical per a Elastòmers, Elèctrics i Telecomunicacions a la regió EMEA (Europa, Orient Mitjà i Àfrica).

Baiget ha iniciat la seva ponència afirmant que «a Dow ens dediquem a connectar ciència i tecnologia per crear productes que resolguin les necessitats de la societat». En aquest sentit, ha apuntat que «tenim molts reptes, però bàsicament es resumeixen en el fet que la població i les necessitats estan creixent, i hem d’aconseguir que els recursos també creixin». A partir d’aquí, Baiget ha desgranat els diferents productes i solucions que Dow ofereix en àmbits molt diversos, com són el transport, els aliments, l’energia, la durabilitat, etc. «Des de fa 117 anys, combinem els elements de la taula periòdica per aportar solucions intel·ligents», ha resumit la conferenciant. I aquestes solucions són possibles gràcies a que «la nostra companyia està present amb centres de producció en 36 països d’arreu del món. Això ens permet estar a prop dels nostres clients i conèixer les seves necessitats».

Tot plegat és, per a Baiget, «un repte i una oportunitat fantàstica per aportar noves solucions que aportin un avantatge competitiu, i molts d’aquests productes es fan aquí, al site de La Canonja», ha explicat.

Finalment, durant la seva ponència també ha apuntat que «a Dow estem molt orgullosos de la qualitat dels estudiants d’aquí, i estem molt satisfets de poder col·laborar amb la URV» ja que, tal i com ha exposat, «per a nosaltres l’element humà és molt important», per acabar dirigint-se als estudiants, els quals tenen «la responsabilitat i la tasca de fer-vos preguntes, i entendre quines seran les necessitats del futur per després trobar-hi solucions. I nosaltres us ajudarem en aquesta tasca», ha finalitzat.

La Sra. Ester Baiget, enginyera química i MBA per la URV, és membre de Dow des del 1995 i, des de 2012, exerceix com a directora comercial per a Dow Elastòmers, Elèctrics i Telecomunicacions a la regió EMEA. En el seu actual càrrec, s’encarrega de gestionar les relacions d’organització comercial, les de màrqueting en el seu ús final i les relacions amb els clients de la unitat de negoci de tota la regió.

Durant la seva trajectòria a Dow, Baiget ha gestionat diferents projectes de desenvolupament i, l’any 2003, es va traslladar al grup Dow Fibers Solutions, on va establir i consolidar el Centre Global per al Desenvolupament de Tèxtils. L’any 2008 va ser nomenada líder del servei tècnic i desenvolupament de Plàstics Bàsics i, un any després, va ser designada directora global de desenvolupament estratègic, treballant directament amb l’oficina del president i CEO de The Dow Chemical Company, Andrew Liveris, per donar suport i executar activitats de desenvolupament de l’estratègia corporativa. Finalment i abans d’arribar a la seva actual posició, l’any 2011 va ser designada com a directora de negocis globals d’òxid d’etilè/etilenglicol (OE/EG).

Acabada la ponència de la Sra. Baiget, els parlaments han prosseguit amb la intervenció del Sr. Roc Muñoz, Alcalde de La Canonja, qui ha afirmat que «els estudiants necessiten els reptes que planteja la societat. Teniu una oportunitat: no la desaprofiteu». Seguidament, el batlle s’ha sumat a la reivindicació per «la reducció del cost energètic i per l’arribada del tercer fil, perquè clama al cel que no tinguem ja dues solucions a aquests assumptes. Estem perdent oportunitats de negoci i estem perdent el tren», ha apuntat l’alcalde d’un municipi que sent la indústria molt propera, ja que tal i com ha recordat «el 52% del municipi de la Canonja està ocupat per la indústria química».

D’altra banda el Dr. Josep Anton Ferré, Rector Magnífic de la Universitat Rovira i Virgili, ha felicitat els finalistes i el guanyador del Premi Dow, tot desitjant-los que aquest sigui «l’inici d’una carrera professional molt fructífera». Seguidament, s’ha referit a la col·laboració entre la URV i Dow, de la qual ha recordat que «engloba tots els àmbits de la universitat, ja que Dow crea solucions als reptes i nosaltres, la universitat, formem persones per donar respostes i solucions a aquests mateixos reptes. Per això hem trobat una molt bona sintonia entre Dow i la URV».

A més, el rector ha recordat que «la URV té un clar compromís per potenciar tots els àmbits del coneixement», fins al punt que ha equiparat «el que a Dow anomenen servei tècnic cap als clients, que en el nostre cas té un clar paral·lelisme en la formació continuada».

Finalment ha tancat l’acte el parlament de l’Hble. Sr. Ramon Espadaler, Conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, qui ha incidit en apuntar que «cal conèixer què tenim al nostre davant i què canvia» per tal de poder oferir millors solucions als reptes. Així mateix, ha exposat que «cal produir més per atendre les necessitats creixents de la societat, però sent respectuosos amb l’entorn, perquè no podem deixar una petjada ecològica insalvable».

En aquest sentit, el conseller ha afirmat que «la Generalitat té un compromís ferm per reduir el cost energètic, que és un element fonamental per a la indústria en general i un repte de primera magnitud. També és un gran repte el transport, i molt especialment el Corredor del Mediterrani per potenciar encara més el magnífic port de Tarragona».

Així mateix, Espadaler ha recordat que «des de la Generalitat apostem també pel transport de 44 tones. Hem fet una prova pilot de dos anys amb resultats molt satisfactoris i el resultat és clar: cal anar al transport de 44 tones per millorar la competitivitat de la nostra indústria i del nostre territori».

D’altra banda, ha explicat que «partim de la premissa que necessitem un país industrial, perquè és fonamental, però necessitem un creixement industrial en equilibri amb la resta de sectors». En aquest sentit, ha apuntat que «cal que tinguem molt clar quines són les nostres oportunitats, que passen per la ubicació, per la potencialitat, per la universitat i, també, pel capital humà».

Finalment, el conseller d’Interior ha recordat que «un país de qualitat és aquell que és capaç de formar persones i de donar-los oportunitats», per la qual cosa ha conclòs el seu parlament dirigint-se als estudiants per recordar-los que «el país confia en vosaltres i en la meritocràcia».

Així ha finalitzat un acte que ha comptat amb una àmplia presència de representants de l’àmbit institucional, acadèmic i empresarial del nostre territori. A més del conseller d’Interior de la Generalitat, de l’alcalde de la Canonja i del rector de la URV, també s’hi ha donat cita el subdelegat de l’Estat a Tarragona, Sr. Jordi Sierra; el delegat de la Generalitat a Tarragona, Il·lm. Sr. Joaquim Nin; el president del Consell Comarcal del Tarragonès, Sr. Frederic Adan; els alcaldes i representants municipals de Tarragona, Reus, Vila-seca, La Pobla de Mafumet, El Morell i Perafort; el president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, Sr. Josep Andreu; el president de la CEPTA, Sr. Josep Antoni Belmonte; el president de PIMEC Tarragona, Sr. Joaquim Sendra; el president de l’AEQT, Sr. Jesús Loma-Ossorio; la presidenta del CTQC, Sra. Maria Mas; el president de la Cambra de Comerç de Tarragona, Sr. Andreu Suriol; el president del Consell Social de la URV, Sr. Joan Pedrerol; i el Sr. Anton Valero, President de Dow Chemical Ibérica, els quals han compartit espai amb professors i alumnes de la URV i altres convidats a l’acte.