Pregunta

Per . Actualitzat el

preguntaSi no entens alguna cosa potser és que no has preguntat prou. No entenc per què la Sofía és vegetariana. No entenc com la Marta pot seguir amb la seva parella. No entenc per què el Pep m’ha deixat de parlar.

Molt sovint, quan una cosa no t’agrada dius que no l’entens. Amb aquesta frase vols dir que la cosa en qüestió és incomprensible, que no té sentit. D’aquesta manera deixes clar que el problema no és teu sinó que allò està malament i s’ha de canviar. El vegetarianisme és una ximpleria i el xicot de la Marta és un ruc. Els psicòlegs, d’això en diuen locus extern, que seria allò que la resta de mortals anomenem «pilotes fora». Fotre les culpes als altres d’una cosa que no t’agrada. Això és molt còmode perquè et treu tota la responsabilitat d’haver de moure’t per canviar la situació. Però si et pares a pensar i analitzes la frase literalment el que estàs dient és que tu no ho entens. Estàs dient que amb totes les teves habilitats mentals, coneixements i cultura no ets capaç de comprendre-ho. De debò? Vist així ja pica més. Com que no ho entenc? La primera pregunta que et faràs és si ho entens o no. I la resposta en molts casos és que sí que ho entens, però no ho comparteixes. Llavors per què no ho has expressat així des del primer moment? Sembla que si dius que ho entens automàticament dones la raó a l’altre. Així que la primera idea que et deixo avui és: entendre no vol dir acceptar ni compartir. Pots entendre per què continuen junts aquells dos, encara que a tu no et caigui bé. Per tant, el primer pas que pots fer és canviar el «no entenc per què segueixes amb ell» per un «entenc que t’aporta, tot i que a mi no m’agrada». Però encara pots anar més enllà, això que abans no entenies i que ara entens però no t’agrada, t’afecta? Et canvia la vida que continuïn junts? M’atreviria a dir que no. Així que potser no cal ni que li diguis que no t’agrada, ja que no t’ha d’agradar a tu sinó a ella. Però també es pot donar el cas que de veritat no entens una situació, una persona o un fet. Dia a dia vivim coses que aparentment no tenen sentit i això ens genera força malestar. No sé per què no em parla en Pep i em sap greu. Potser si sabés que el que li passa és que ha perdut el gos i que per això està xafat, no em sabria tan greu. Jo sóc un ferm defensor de la idea que les coses tenen sentit. M’atreviria a dir que en la majoria de casos en què no trobem el sentit és perquè ens falta informació. I saps quina és la millor manera d’aconseguir informació? Preguntant. Així que et convido que una altra vegada que pensis «no ho entenc», et preguntis si realment no ho entens i, si és així, pregunta fins que ho entenguis perquè si no ho entens és que no has preguntat prou.