Reclamen la incorporació de psicòlegs i psiquiatres als equips d’atenció primària

El Col·legi Oficial de Psicòlegs i els experts sanitaris del territori coincideixen a afirmar que cal afrontar l’atenció de salut mental des dels CAP davant l’increment dels problemes de tipus psicològic entre la població

Per . Actualitzat el

Actualment a Catalunya, i a les nostres comarques també, el nombre anual de morts per suïcidi és el doble que el de persones que perden la vida en accidents de trànsit. És una dada feta pública recentment pel programa de documentals ‘30 minuts’ elaborat per TV3 i que posa de manifest fins a quin punt els problemes de salut mental són una autèntica xacra a la nostra societat, especialment en els darrers anys de crisi econòmica, en què s’ha disparat el consum de psicofàrmacs entre la població i els casos de problemes de tipus psicològic com ara els trastorns alimentaris, les addiccions o les depressions. El Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya estima que aproximadament un 30% de les consultes que es realitzen en l’actualitat a l’atenció primària estan relacionades amb algun problema de tipus psicològic, fet que és ratificat pels proveïdors sanitaris del territori (ICS, GIPPS i Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla). De fet, els tres proveïdors sanitaris integrants de Salut TGN Aliança Estratègica han elaborat una proposta de desplegament de l’atenció a la salut mental a les comarques del Tarragonès i el Baix Penedès, que han enviat ja al CatSalut. Tant els experts sanitaris com els professionals de la psicologia i la psiquiatria coincideixen a reclamar la integració de les teràpies psicològiques als serveis d’atenció primària distribuïts arreu del territori.

El Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (COPC), en un comunicat recent, posa de manifest la necessitat d’implantar consultes, sobretot a l’atenció primària, per donar resposta a trastorns d’ansietat, estrès i depressió, que s’han incrementat per la crisi econòmica en els darrers anys, així com els suïcidis derivats d’aquestes problemàtiques. L’any 2013 a les comarques de Tarragona van registrar-se 63 suïcidis (més del doble de morts que per accidents de trànsit).

Els psicòlegs, a més, alerten que el fet de no tractar adequadament els trastorns mentals comporta importants pèrdues econòmiques derivades de baixes laborals continuades o de la prescripció excessiva de psicofàrmacs, que s’ha disparat des de l’any 2007.

El COPC recomana la incorporació progressiva de psicòlegs clínics en els àmbits on hi ha més dèficit, és a dir, als centres d’atenció primària, en unitats d’Oncologia i de Dolor. Segons els psicòlegs, actualment els trastorns mentals es medicalitzen excessivament amb tractament farmacològic, motiu pel qual seria interessant abordar els problemes de salut mental des d’una perspectiva conjunta que combini el tractament mèdic amb les intervencions psicològiques o psiquiàtriques, en cas que sigui necessari.

Segons el COPC, en l’actualitat un 30% de les consultes que es produeixen a primària tenen relació amb algun problema de tipus psicològic, motiu pel qual consideren que cal aplicar ja les recomanacions apuntades en el Pla Nacional de Salut 2011-2015  per tal de millorar l’atenció de la salut mental ja des dels estrats de l’atenció primària, que és el primer estadi d’accés al sistema sanitari públic.

En una mateixa línia es posicionen els tres proveïdors de salut pública a les comarques del Tarragonès i el Baix Penedès (ICS, GIPPS i Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla), que en el marc de l’acord Salut TGN Aliança Estratègica han elaborat una proposta de desplegament de l’atenció a la salut mental al territori que depèn, entre altres mesures, d’incorporar l’atenció psiquiàtrica i psicològica als CAP; compartir la històrica clínica dels usuaris entre els equips mèdics, i treballar les interconsultes amb els equips d’atenció primària, sessions clíniques i de formació, gestió dels psicofàrmacs, etc., tot deixant els centres de salut mental d’adults i infantojuvenils existents, que passarien a ser de referència per a la població que ho requereixi.
El pla de treball, elaborat pels professionals dels tres proveïdors sanitaris i sociosanitaris del territori, es remetrà al CatSalut per al seu estudi i la seva progressiva aplicació en els pròxims anys.