Exemple de l’abordatge de la salut mental des del CAP

El centre vila-secà disposa de consultes amb un psicòleg i un psiquiatre que treballen diàriament amb els equips de primària

Per . Actualitzat el

El Centre de Salut de Vila-seca és un centre pioner al territori pel que fa a la incorporació de l’atenció psiquiàtrica i psicològica en l’àmbit de l’atenció primària. Des de la seva posada en marxa, la primavera de 2012, el centre disposa de consultes amb un psicòleg i un psiquiatre que treballen amb els equips mèdics i assistencials del centre. Segons el doctor Miquel Maria Biarnès, director del Centre Santa Tecla Llevant i del Centre de Salut Vila-seca, aquest model d’atenció d’alta intensitat a la salut mental en l’àmbit de primària és un encert que dóna molt bons resultats.

Segons el doctor Biarnès, tant el psicòleg com el psiquiatre «passen visita al mateix centre de salut, per tant, estan integrats dins de l’equip assistencial del centre i treballen amb les mateixes històries clíniques dels pacients que els metges de família, amb qui treballen diàriament en els casos que ho requereixen». Tant el psicòleg com el psiquiatre fan sessions de consultoria amb els metges per tal d’avaluar cada cas i decidir quins han de passar per les consultes de teràpia psicològica i quins no. Segons Biarnès, l’experiència és molt bona tant per als professionals, que disposen de més coneixements i eines per atendre els seus pacients (ja sigui amb consultories, formació i establiment de protocols) com per a l’usuari, que veu millorat el grau de resolució del seu problema ja en estadis inicials. Biarnès, a més a més, apunta que el paper dels psicòlegs i els psiquiatres va més enllà de la feina feta estrictament a les seves consultes, ja que fan monitoritzacions dels pacients que han de ser derivats a centres de referència de salut mental. Aquests dos perfils professionals, a més a més, realitzen sessions de teràpia tant individuals com grupals, com ara per ajudar els usuaris a superar problemes com ara fòbies o situacions d’estrès i ansietat. «El psicòleg i el psiquiatre intervenen directament en la resolució de problemes de salut juntament amb els equips de primària», assegura Biarnès.