La CUP presenta el seu programa de la mà d’Eudald Carbonell

Transparència, municipalització, un habitatge digne i una ciutat inclusiva, ecològica i igualitària són algunes de les seves àrees d’accion

Per . Actualitzat el

La CUP de Tarragona ha presentat el seu lema de campanya i les propostes més destacades del programa electoral en una assemblea oberta al jardí del Teatre Metropol. L’acte, amb un centenar d’assistents, ha estat introduït per l’arqueòleg Eudald Carbonell, que ha fet una crítica contundent al sistema actual i ha apel·lat a la necessitat de conformar candidatures rupturistes que superin el sistema capitalista actual.

El lema «De llevant a ponent, bufa un nou vent!» ha estat triat per la candidatura independentista en referència a «la necessitat de presentar una alternativa a la forma de governar la ciutat i a la bretxa que hi ha entre els diferents barris de la ciutat», segons Laia Estrada, cap de llista de la formació.

El programa de la CUP va iniciar-se amb la Crida Popular Municipalista (CPM) realitzada el passat mes d’octubre i ha finalitzat aquest últim mes amb vuit jornades participatives de programa. L’elaboració ha comptat amb la participació de més de 200 persones i representació d’una trentena d’entitats i organitzacions.

El programa no es desvia dels tres eixos ideològics de la CUP (feminisme, lluita de classes i alliberament nacional dels Països Catalans) i la radicalitat democràtica. I s’encabeixen en vuit àrees d’acció.

En clau més municipal destaca com a primer punt la municipalització dels serveis com ara l’aigua, la recollida de la brossa, les llars d’infants… cosa que provocaria entre d’altres coses un excedent econòmic que serviria per a la creació d’ocupació. Ja en matèria d’ocupació també es proposa afavorir el cooperativisme i el comerç de proximitat i també en l’àmbit més estrictament municipal destaquen la necessitat de fer pressupostos participatius com a eina de transparència i fiscalització.

En clau de cohesió social la candidatura destaca un pla municipal d’habitatge que ha de garantir un habitatge digne per a tothom i un paquet de mesures que anirien des de penalitzacions amb l’IBI fins a expropiacions. Aquest pla de l’habitatge aniria acompanyat d’un pla de xoc contra la pobresa (energètica, alimentària o fiscal).

L’aposta per la defensa del català creant la Conselleria de Política Lingüística és una altra de les apostes que tindria com a objectiu la normalització lingüística en tots els àmbits municipals i esdevenir una eina de cohesió social. I en clau nacional la lluita des del Consistori per assolir la independència dels Països Catalans sobrepassant les propostes de l’ANC.

Com a model de ciutat la candidatura diu que s’ha de superar l’actual bretxa entre barris perifèrics i del centre: mobilitat, cultura, equipaments i polítiques social i cal en clau de gènere acabar d’articular eficientment el desenvolupament dels diferents plans d’igualtat transversals.

I per últim una defensa mediambiental que passaria per controlar de manera seriosa la qualitat de l’aire posant l’ull al Polígon Sud i salvaguardant i ampliant els espais agrícoles i forestals del nucli urbà i la perifèria).

En relació a la llista, la CUP ha mostrat tot el conjunt de noms que la conformen però no ha volgut fer-ho respectant l’ordre formal, destacant que «més enllà de l’ordre i de les persones concretes que conformen aquesta llista, el més important és el suport d’aquestes i moltes altres que no estan presents a la llista però si en el projecte», en paraules de Jordi Martí, número 2 de la llista anticapitalista.

El que sí que ha volgut destacar Martí és la procedència de les persones incloses en la llista: persones de les lluites de la ciutat pertanyents a l’Esquerra Independentista, l’esquerra anticapitalista, moviments socials i sindicals, i membres del teixit cultural i associatiu de la ciutat. A més, gairebé dos terceres parts d’aquesta llista són persones que no pertanyen a l’assemblea de la CUP de Tarragona, que és el que la formació pretenia des d’un inici.