Arriba la jornada literària VISOR’15

Inclou diverses formes d’entendre la literatura mitjançant plantejaments vinculats a la narrativa, a la poètica i a la música

Per . Actualitzat el

La jornada VISOR’15 – INTERIORS és l’onzena edició d’un projecte iniciat l’any 2005 per la promotora Bracket Cultura en col·laboració amb l’Ajuntament del Vendrell. Al llarg d’aquests onze anys i de forma ininterrompuda, aquestes trobades s’han reeditat comptant amb la participació de més d’un centenar d’autors, editors i periodistes culturals representants de diferents gèneres i estils literaris.

L’objectiu inicial del projecte és el que s’ha vingut mantenint al llarg de totes les edicions: es tracta d’apropar als amants de la literatura l’obra i l’experiència dels autors mentre es facilita el coneixement de diferents gèneres i estils literaris, partint de l’experiència dels mateixos creadors, estimulant alhora l’interès per la lectura i l’escriptura.

El caràcter divulgatiu de les jornades ha permès donar a conèixer temes tan actuals com la literatura de viatges o la novel·la negra, les sèries de televisió i la seva relació amb la literatura, la literatura infantil i juvenil, els secrets del sector editorial o les complexitats del món de la cultura.

En aquesta nova edició les jornades s’iniciaran el divendres dia 10 d’abril, a les 20h, a la Sala del Portal del Pardo (c / Major, 20 – El Vendrell) amb una sessió de Poetry Slam (poesia escènica).

Es continuarà el dissabte 11 amb la jornada VISOR’15 – INTERIORS que començarà a les 11: 30h a l’Escola Municipal de Música Pau Casals (Passatge del Tívoli, 3-7) del Vendrell i que es prolongarà fins a les 19: 30h a través de cinc taules de debat i participació oberta. L’assistència és gratuïta.

INTERIORS és una expressió que ens remet a l’íntim, al propi, al més intern de cadascun i, des d’aquesta perspectiva, la literatura ens ha ofert nombroses propostes elaborades amb diverses visions creatives. La poesia, la novel·la i el relat han convertit aquests INTERIORS en arguments literaris, desplaçant el conflicte del context de l’individu a la seva pròpia intimitat. El personatge com a amenaça del personatge. Des d’aquest punt de vista, la literatura no inventa res, es limita a traslladar al món de la ficció un dels principals conflictes de l’ésser humà, la controvèrsia de l’home amb si mateix, i ho fa recorrent a diferents recursos narratius i estilístics, mostrant-nos innombrables discursos possibles, un complex poliedre d’interminables arestes, tantes com visions possibles dels nostres INTERIORS pot oferir-nos la literatura.

Algunes d’aquestes propostes estaran presents a VISOR’15, propostes que ens arriben des de tretze escenaris personals diferents, diverses formes d’entendre la literatura mitjançant plantejaments vinculats a la narrativa, a la poètica i a la música.

VISOR’15 és un projecte organitzat per la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament del Vendrell i la promotora Bracket Cultura. Col·laboren la Institució de les Lletres Catalanes, el Restaurant Stil i CEVIPE.

Tota la informació de la jornada està detallada al web www.visor15interiors.blogspot.com.

PROGRAMA

DIVENDRES 10 D’ABRIL

Sala del Portal del Pardo (c / Major, 20 – El Vendrell)
20:00h – POETRY SLAM (Poesia escènica): Marçal Font i Dani Orviz
Joglars, trobadors, bards, poetes i rapsodes ja ho van fer. Al llarg dels segles la poesia oral ha trobat els seus canals de comunicació i els seus motius per acostar-se a un públic heterogeni. El poetry slam és un pas més enllà, una altra forma de fer art, “creació a partir de la paraula i l’escena”.
Marçal Font i Dani Orviz seran a la Sala del Portal del Pardo per demostrar que la paraula poètica és un arma de seducció.

DISSABTE 11 D’ABRIL

Escola Municipal de Música Pau Casals. Passatge del Tívoli, 3-7 (El Vendrell)
11:30h – CONTES D’INTERIOR: Pedro Zarraluki i Fernando Clemot
La rellevància del conte com a gènere literari és, des de fa ja alguns anys, una realitat inqüestionable. L’aparició d’editorials especialitzades i de nous formats digitals fa que la narrativa breu proliferi amb propostes de molta qualitat i atenent a diferents subgèneres literaris. La literatura íntima ha trobat en la narrativa breu un mitjà de comunicació que molts autors han aprofitat per oferir-nos el millor de les seves creacions.
12:30 – IDENTITATS FERIDES: Ada Castells i Juan Trejo
Perquè una història funcioni, necessita un conflicte. El conflicte del personatge contra si mateix és una de les tensions habituals en la denominada literatura interior. El protagonista enfrontat a les seves contrarietats i la pugna per aconseguir l’equilibri que li permeti adaptar-se a l’entorn personal i social de la història narrada.
13:30 – “LIBRO DE ORACIONES” (literatura i música): Flavia Company i Jordi Gaspar (baix acústic)
Literatura i música és un binomi tradicional, una forma d’harmonitzar dues manifestacions artístiques que, al llarg dels segles, han conviscut creant simbiosi entre diferents estils i gèneres. El Libro de oraciones són dues propostes autònomes, però conjuntes; catorze cançons de Jordi Gaspar i d’altres tants textos de Flàvia Company que combinen literatura i música, “dues disciplines que es donen la mà perquè qui escolta o llegeix, o qui escolta i llegeix, li doni la forma adequada, la seva, la que l’envaeixi o esculli”.
17:30h – LITERATURA NEGRA: UNA FINESTRA A LA REALITAT: Víctor del Árbol, Jordi Ledesma i Rafael Vallbona
Des que el 1841 Edgard A. Poe va publicar Els crims del carrer Morgue, la novel·la policíaca ha transitat per camins molt diversos, afectada sobre manera pels avatars d’una societat en permanent estat de transformació i en la qual la corrupció i el delicte han ocupat un lloc gens menyspreable, un guant que la novel·la negra recull des de la seva òptica més sòrdida per ser esmicolat en clau literària.
18:30 – LITERATURA DE PROXIMITAT: Elena Peralta (Editorial Onix) i David Monteagudo (Editorial Candaya)
VISOR’15 és també una plataforma per a la divulgació de projectes de creació literària i de producció editorial portats a terme en l’àmbit territorial pròxim a la població del Vendrell. Durant les últimes edicions, hem pogut conèixer de manera directa diferents projectes d’autors, editors i productors audiovisuals de l’àmbit tarragoní o de les comarques del Penedès.