Digue’m amb qui vas…

Per . Actualitzat el

Hi ha un proverbi popular que ho deixa clar: «Digues amb qui vas i et diré qui ets». Doncs bé, aquesta dita popular és encertadíssima i més si l’extrapolem a la política. I encara ho és més si ho fem durant la pre i la campanya electoral. Cada quatre anys en el món dels partits ressorgeix la figura d’un personatge singular, que surt del seu hivernacle, per posar-se al servei del candidat/a de torn. L’assessor es converteix, d’un dia per l’altre, en la persona de màxima confiança del cap de llista. Assessor, dinamitzador, conseller… En fi… la persona que ha de guiar els passos del polític per assegurar-se la millor posició en la foto. L’assessor de veritat, però, no està casat amb ningú. És un professional. És per això que els candidats i candidates intel·ligents són conscients que és fonamental envoltar-se d’experts en el disseny de campanyes amb caràcter, personalitat i, si cal, capaços de picar el crostó i corregir-los si fan un pas perjudicial per a la cursa electoral.

En el món de les empreses, estem massa acostumats a veure els acòlits a verbalitzar allò que el seu superior vol escoltar, encara que siguin conscients que el resultat no serà bo ni per al protagonista ni per a l’organització. El més importat és conservar el lloc de feina. A més, creuen que fent la pilota seran recompensats. El cap, per la seva banda, entra en una espiral viciosa que el porta a pensar que és un ésser superior, gairebé perfecte, que mai no s’equivoca.

Aquesta tendència potser es pot permetre en el món empresarial, però no és convenient que traspassi a la política. Seria interessant que els alcaldables dels diferents municipis de la demarcació s’envoltessin de professionals honestos, crítics i amb les idees clares. Disposats a treballar de valent perquè el seu candidat/a obtingui els millors resultats, però també disposats a hivernar l’endemà dels comicis. Millor un professional que no pas un adulador que busca viure quatre anys a l’ombra d’un polític triomfant.