Caçadors de mites: les malalties cròniques

Per . Actualitzat el

sorderaDiabetis, al·lèrgia, celiaquia, intolerància a la lactosa… totes aquestes malalties són com tenir un fill, et canviaran la vida i són per sempre. Això sí, no podràs jugar amb elles, o més ben dit, hauràs de jugar amb elles cada dia de la teva vida. Si tens la sort de tenir un d’aquests cromos a la teva col·lecció, sabràs de què parlo. Si no potser les has vist en algun familiar o amic. El cas és que de sobte comences a entendre tots els matisos d’una conversa que abans només la senties al cambrer a les bodes: «qui ha demanat un menú infantil de bistec en patates?». Quan et diagnostiquen una malaltia crònica t’assalten un munt de dubtes. Ara què he de fer? Quines coses hauré d’evitar? Com m’adaptaré? De fet, si no et dediques a la medecina, no tindràs ni idea de què va la pel·lícula. Només tindràs una cosa clara: és per a tota la vida. Hi ha malalties per a tots els gustos, algunes et limiten a l’hora de menjar, altres a l’hora d’obrir un pot i d’altres en recordar qui ets. N’hi ha que són més còmodes i d’altres que et faran estar amb mil ulls. Però el que realment et pesa quan te’n diagnostiquen una és que, sigui el que sigui, t’acompanyarà fins a la fi dels teus dies. Et tocarà passar per les cinc fases del dol mentre aprens com has de viure d’ara endavant, si has de seguir un tractament i quines són les seves conseqüències. Si la cosa se’t fa costa amunt, no descartis demanar ajuda professional, que per això està. Però avui et vull deixar una idea que potser t’ajudarà. No hi ha res crònic. Sí, has llegit bé, no hi ha res crònic perquè crònic vol dir que serà així tota la vida i jo et pregunto: tu saps què passarà demà? Doncs jo no en tinc ni idea, només sé una cosa, imagini el que imagini, em quedaré curt. No sé si ho saps, però ja fa temps que es van inventar els implants auditius que permeten que una persona sorda parli per telèfon. Una persona sorda parlant per telèfon! I si podem fer això amb la sordera, què no podrem fer amb la resta de coses? Fa poc vaig llegir una notícia que deia que havien aconseguit que un cec hi veiés i cada dia estem més a prop de la cura del càncer (que, de fet, s’aconsegueix en molts casos). Així que quan algú em diu que té una malaltia crònica, li dono la raó «de moment». Allò que avui és crònic demà pot ser als llibres d’història. I és que no som conscients de la velocitat a què avança la medecina, fa 50 anys no s’havia fet encara el primer trasplantament de cor i avui està a l’ordre del dia. I ja que estem, aniré una mica més enllà, si no hi ha malalties cròniques, hi ha alguna cosa que duri tota la vida? Pensant, se me n’ha acudit una: l’amistat, però cal que l’alimentis bé. Així que avui dedico l’article al meu amic diabètic que sap de què parlo.