«A Vila-seca s’han invertit prop de 60 milions d’euros»

Josep Poblet, alcalde de Vila-seca, ens acompanya a fer un tomb pels principals nuclis de població de la vila

Per . Actualitzat el

 

Aquests dies hem estat al municipi de Vilaseca, on ens ha rebut el seu alcalde, Josep Poblet, un dels personatges polítics de més trajectòria i prestigi de les nostres comarques. Amb ell hem fet un recorregut pels principals nuclis de la població (la Plana, la Pineda i la zona del centre) i hem pogut constatar ‘in situ’ l’evolució constant que experimenta aquesta afortunada població del Tarragonès. I és que Vila-seca aplega en un únic espai l’atractiu de les zones rurals, dels grans espais verds i de la mar, tot cohesionat amb un notable entramat de serveis públics i prestacions a la seva ciutadania. Amb l’alcalde Josep Poblet iniciem la ruta a l’entranyable barri de la Plana.

 

El nucli de la Plana, per als que no som de Vila-seca, és força desconegut…

La Plana, la part més interior del municipi, està tocant a Reus i a 6 km de La Pineda. És un barri molt entranyable pels vila-secans per la senzillesa de les persones que hi viuen. És el resultat de l’arribada d’immigrants d’altres punts d’Espanya durant les dècades dels 50 i els 60, que van haver d’arrelar i construir una nova llar al nostre territori. Té uns 600 habitants que avui en dia gaudeixen de tota mena de serveis i equipaments de qualitat, parcs, poliesportius, pavimentació. És un barri que s’ha fet al revés, primer van arribar les persones i després s’han creat els serveis. I és poc conegut perquè és bàsicament una zona residencial sense una activitat econòmica pròpia.

És un barri singular perquè està molt allunyat del centre de Vila-seca geogràficament, però l’Ajuntament el té sempre en consideració, no?

Exactament. L’homogeneïtzació dels serveis i equipaments és exactament igual que a la resta del municipi en tots els aspectes, des de l’enllumenat fins a les escoles. Per la pròxima legislatura tenim un gran projecte per a Vila-seca, que us vull avançar en primícia. Volem crear un corredor verd que anirà per tot el municipi, des de la Plana, passant per la zona agrícola, el centre del terme municipal i arribarà al just davant del mar. Serà el cordó umbilical cívic i natural per als nostres ciutadans i també per als visitants que vulguin fer a peu aquest recorregut natural.

Un dels punts principals d’aquest corredor verd serà el Raval de la Mar i la seva espectacular passarel·la per salvar l’autovia?

Fins i tot abans d’inaugurar-ho el juliol de 2013, la gent ja l’utilitzava. Els caps de setmana és quan hi passa més gent però entre setmana també hi passen ciclistes i vianants. A més, des del punt més alt podem gaudir d’una vista a 14 metres d’alçada des d’on veus tot el terme de Vila-seca i bona part del Camp de Tarragona. El Raval de la Mar és l’últim tram d’aquest corredor verd i és un gran carrer major que uneix els diferents ambients que trobem al nostre municipi.

La passarel·la és espectacular, però tinc entès que només és una petita part de tota l’obra que s’ha fet en aquest punt de Vila-seca.

El Raval de la Mar és el carrer major que uneix Vila-seca i la Pineda, dins l’àmbit municipal però també nacional. Des de 2013, disposem d’una carretera especial per al transport de mercaderies de les indústries properes i una altra de separada per als ciutadans i turistes. La passarel·la es construeix com a solució per a la intersecció del Raval de la Mar amb l’A-7. Si no hi fos, els vianants i els ciclistes estarien en una situació de major risc en travessar aquest tram o només es podria salvar amb automòbil. Aquest pas s’ha convertit en la icona de tota l’obra, per la seva espectacularitat i visibilitat. També hem renovat els dos ponts de la via del tren amb una imatge innovadora i en la línia estètica de la passarel·la. Aquests tres elements són l’emblema de tota aquesta gran obra que ha facilitat el dia a dia de treballadors, transport o vianants.

Aquesta obra marca el futur de Vila-seca?

És un abans i un després. Ara el Raval, la Pineda i Vila-seca són una peça, abans eren nuclis separats. Amb la continuïtat del corredor verd cap a la Plana tindrem els tres grans nuclis units: la Plana al nord, Vila-seca al centre i la Pineda al litoral. I, a més, amb una dinàmica social totalment homogènia.

He de reconèixer que la meva família i jo sempre que venim a Vila-seca acabem a la platja de La Pineda.

És que s’hi viu molt bé, a la Pineda. Té un punt entranyable al Pinar de Perruquet, una zona recuperada per a l’ús públic. A més, és una zona plena de serveis que s’han anat incorporant perquè la ciutadania assoleixi més autonomia i no tingui la necessitat de desplaçar-se. De fet, cada vegada hi viu més gent a la Pineda. Actualment estem a prop dels 4.000 residents, un creixement molt gran durant els últims anys. Hi ha serveis per a tots, però també hem de tenir en compte les demandes dels estiuejants que, a més d’allotjament, necessiten serveis de qualitat i que s’han de trobar en qualsevol part del municipi. Som una ciutat petita a l’hivern, però gran a l’estiu. I hem de procurar que els nostres veïns i veïnes visquin igual de bé tot al llarg de tot l’any.

I com es gestiona aquest canvi demogràfic sobtat de l’hivern a l’estiu?

Aquesta és la gran qüestió. S’ha de mantenir la qualitat i l’oferta de serveis tant a l’hivern com a l’estiu. Tampoc podem gastar el pressupost de tot l’any només a l’estiu. Hem establert un sistema de concessions que s’adapten a cada època de l’any. Les dotacions de personal varien segons les necessitats de Vila-seca. Amb això, adaptem l’economia a les necessitats de la ciutat. Aquesta és la gran demanda dels municipis turístics: disposar d’una legislació pròpia per poder atendre les demandes dels residents i dels turistes sense haver d’encarir la vida dels ciutadans del municipi.

Ara que estem al centre de la vila… la veritat és que Vila-seca és una vila molt endreçada.

És una característica que ens agrada destacar: net i endreçat. És quelcom que tothom ens diu sobre el nostre municipi. Tots els parcs repartits per la ciutat volen oferir un espai verd per a tots els ciutadans perquè s’hi sentin com en el seu propi jardí. Ara estem en una zona residencial nova, però molt propera a la zona més antiga i històrica de Vila-seca, com és el Castell, origen de la nostra població. Per tant, en aquest punt trobem passat, present i futur, ja que està previst que el Castell i el celler modernista de la cooperativa es converteixin en el gran parc cultural del municipi, per generar més oferta cultural i acollir concerts, exposicions, actes festius, congressos… Un espai exterior i interior per fomentar la cultura. És un projecte ambiciós, que unirà elements de nova construcció amb edificis que formen part de la nostra història.

Quin balanç fa de la legislatura i quins són els grans reptes de Vila-seca per als pròxims anys?

En aquest mandat s’han posat les bases de totes les infraestructures. Vila-seca té ara una estructura ben definida, una societat que viu confortablement i amb molta diversitat econòmica que aporta seguretat per al futur. Els serveis turístics i d’oci són un gran component, però no hem d’oblidar les indústries químiques, petroquímiques, logístiques o portuàries com a àmbits de desenvolupament de la vila. Sense oblidar els sectors agraris i rurals, que són el gran rebost de la nostra àrea. Per tant, aquest equilibri és la clau d’aquests anys en què hem consolidat una sèrie de serveis, sobretot l’educatiu i sanitari. Hem invertit uns 60 milions d’euros en equipaments a Vila-seca en els darrers quatre anys. També s’han fet inversions privades, que no les comptabilitzem. A més, tenim un Campus Universitari, on hi ha un parc científic i on es capitalitza la representació turística de tota la zona, a més de potenciar el futur dels nostres estudiants. Per tant, molta potència educativa i sanitària. A l’inici d’aquest mandat es va inaugurar el nou centre de salut, que evita els desplaçaments fins a altres ciutats quan són casos lleus. Si tenim aquests dos àmbits resolts i una economia diversificada, tenim les claus perquè la ciutat pugui tirar endavant. La nostra visió de futur és no créixer excessivament. Volem conservar la nostra qualitat de vida. Hem arribat a un punt en què ja som allò que volíem ser. Gaudim d’uns ciutadans molt dinàmics i que estan contents amb el seu municipi: un 96% diu que a Vila-seca es viu molt bé. I això és molt important en temps de crisi com els que ara comencem a superar. Era molt important mantenir l’equilibri per seguir impulsant la nostra societat i amb vista al futur superar aquesta situació que ens ha comportat la recessió, treure profit d’aquestes infraestructures i utilitzar els mitjans formatius que hem anat generant en els últims anys. Hem aconseguit crear un perfil propi que tots els nostres ciutadans comparteixen i ens marca el camí que seguirem en un futur: basar-nos en una economia variada i a potenciar el caràcter emprenedor i participatiu de la nostra població. El futur està encara per resoldre, sobretot en matèria d’ocupació, però tenim un camí a recórrer i sabem la feina que hem de fer.