La Generalitat crearà una taula sobre la qualitat de l’aire de Tarragona

La mesura arriba a instàncies del Parlament després que un estudi detectés dues substàncies cancerígenes

Per . Actualitzat el

El Parlament ha aprovat instar al Govern de la Generalitat a crear una taula territorial sobre la qualitat de l’aire i l’impacte de les emissions atmosfèriques procedents de la indústria petroquímica al Camp de Tarragona. A l’ens territorial hi haurà agents socials, administracions, centres de recerca i empreses.

La proposa d’ERC aprovada aquest dimecres a la cambra catalana també inclou donar a conèixer a la població els resultats de l’estudi, encarregat per quatre ajuntaments de la zona (el Morell, Perafort-Puigdelfí, Constantí i Vilallonga del Camp) a instàncies de la plataforma ciutadana Cel Net i emprendre les accions necessàries per reducir els nivells d’1’3 butadiè i benzè (dues substàncies cancerígenes presents a l’aire de varies viles tarragonines). A més a més, també insta a situar punts de control sobre aquests compostos, al marge de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya (XVPCA), en els espais geogràfics de major impacte en els municipis del Morell, Puigdelfí i Perafort per tal de veure plasmades les accions humanes que permetin la millora de la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona. Cal destacar que fins ara la XVPCA no havia detectat mai la presència d’aquest component cancerígen perquè la normativa vigent no el contempla com un element a analitzar.

Des de la taula territorial s’iniciaran treballs que permetin la implantació d’una legislació, que obligui a les entitats d’inspecció identificar els compostos volàtils emesos.