Relliscada d’Ensenyament amb els cromos de l’Abelló

La directora del Camp d’aprenentatge de Tarragona ha de fer marxa enrera en l’enviament de la col·lecció als col·legis

Per . Actualitzat el

El candidat de CiU a l’alcaldia de Tarragona no para per donar-se a conèixer en un temps rècord i sembla que ja ha escombrat a algú. Però aquest algú no ha estat cap rival polític sinó a la directora del Camp d’Aprenentatge de Tarragona, Núria Montardit, que va enviar un bon feix de col·leccionables Tarragonins. Personatges de les nostres comarques a les escoles de la ciutat perquè ho utilitzessin com a material didàctic. El problema rau en què aquests àlbums de cromos, tot i no contenir el logo de CiU, han estat editats pel candidat convergent a l’alcaldia de Tarragona i darrere de cada cromo hi surt una foto de l’Albert Abelló amb un text que diu «Albert Abelló. El teu alcalde» a banda de l’eslògan «Tarragona #rocknroll» i la pàgina web de la campanya per a les municipals.

Com que el Camp d’Aprenentatge de Tarragona depèn del departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, la reacció de l’oposició a la cambra catalana i a la ciutat ha estat instantània. Xavier Sabaté, diputat del PSC, i Hortènsia Grau, diputada d’ICV-EUiA, han preguntat a la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, sobre la col·lecció. El diputat socialista ha exigit responsabilitats a la Consellera d’Ensenyament per aquest fet que ha qualificat de molt greu. «No havia vist mai que el Departament d’Ensenyament recomanés propaganda electoral del partit del Govern. Sembla propi d’un règim autoritari l’ensinistrament de nens amb propaganda oficial i a través dels mecanismes de l’Administració del règim».

Xavier Sabaté s’ha preguntat si és aquest el país nou que anuncia el senyor Artur Mas que vol construir perquè «els tics de partit únic de CiU que han aparegut sempre al llarg de la història es posen un altre cop de manifest».

Sabaté ha acabat dient que «jugar amb la bona fe dels nens i dels pares i mares no és propi d’una Administració que ha de ser escrupolosa en la seva neutralitat i imparcialitat».

La segona reacció ha estat de l’encara directora del Camp d’Aprenentatge de Tarragona, Núria Montardit, aturant l’enviament de la segona remesa d’àlbums que tenia preparada i reconeixent que havia comès «un error personal» i, per tant, exculpant a la Conselleria d’Ensenyament.

Abelló culpa al PSC

El candidat de CiU a Tarragona ha explicat que «la iniciativa d’aquesta campanya sempre ha estat que la ciutadania reconegués la ciutat, dinamitzar un teixit comercial molt castigat i, sobretot, sentir-nos orgullosos de ser Tarragonins. L’àlbum ha fugit de missatge polític i de logos de la formació per la qual em presento. No toca demanar disculpes per haver-nos sortit dels estereotips d’una campanya tradicional, malgrat que a d’altres els hagi faltat poc temps per, francament, jugar a política de curta volada i a veure fantasmes on no n’hi ha. Hem plantejat una campanya que no vol caure en els tòpics missatge buits de contingut. N’estic segur que el partit socialista a Tarragona, esgotat ja d’idees, no ha tingut l’àlbum a les mans, donat s’adonaria, com deia, de l’interès ciutadà que poden tenir els seus personatges. En una època en què la ciutadania reclama propostes amables i missatges positius, els socialistes tiren de “pimpampum” polític i de shows mediàtics per unflar una polèmica inexistent, amagant la realitat: els hagués encantat promoure un col·leccionable com aquest, però estan més avesats al clavegueram polític».

Abelló afegeix que «mai s’ha volgut generar cap tipus de problema, sinó donar a conèixer una obra portada a terme per dos professionals d’aquest camp com són la historiadora Anna Serra i l’il·lustrador Hugo Prades, amb innegable interès pedagògic».

122 homes i 22 dones

Un «interès pedagògic» que la diputada ecosocialista, Hortènsia Grau, ha posat en dubte preguntant a Rigau si «més enllà de la instrumentalització partidista que suposa la tramesa d’aquesta col·lecció de cromos, s’han tingut en compte els criteris pedagògics atès que l’esmentada col·lecció a més de vulnerar els principis de coeducació invisibilitzant les dones doncs dels 144 personatges, només 22 són dones, invisibilitza també els conflictes socials palesant una determinada visió històrica formada per personatges de la noblesa, religiosos i artistes i que a més no són patrimoni de Tarragona ciutat sinó de tota la demarcació: Reus, Vendrell, Cambrils, etc? Aquesta és la visió de la història que el Departament d’Ensenyament, vol que estudiïn els nens i les nenes de Tarragona?»