Exposició d’un dels vaixells del setge anglès a Tarragona l’any 1813

El Museu Nacional Arqueològic mostra les restes del naufragi i de l’ocupació napoleònica a “Deltebre I. Història d’un naufragi”

Per . Actualitzat el

 

El Museu acull, per primera vegada, una exposició que uneix la història terrestre i la marítima de l’ocupació francesa que va patir Tarragona a principis del segle XIX. A partir del dia 20 de març, es podrà gaudir d’una mostra que ha unit les restes arqueològiques que s’han trobat a la ciutat i les que s’han pogut reunir d’un vaixell anglès que va naufragar desprésde l’intent britànic de conquerir la ciutat per aconseguir que els visitants s’acostin a aquest “període transcendental per la ciutat”, tal com ha explicat Francesc Tarrés, director del museu. L’exposició durarà fins al 4 d’octubre i s’ha organitzat un cicle de conferències i jornades de tallers i portes obertes per commemorar el bicentenari de l’ocupació francesa.

La mostra està dividida en diferents parts que relaten l’episodi del naufragi i la situació que va viure Tarragona entre 1811 i 1813. A través de la narració en primera persona d’un mariner, el visitant es van endinsant en la història i poden contemplar restes originals de material bèl·lic, objectes personals dels tripulants, monedes o mobles que formaven part del vaixell. A més, es poden veure reculls gràfics, eines o armes que s’han trobat a la ciutat i que materialitzen els esdeveniments que van tenir lloc a la ciutat durant aquells anys. En aquesta ocasió, s’han inclòs dues noves peces que no s’havien mostrat anteriorment: la campana del vaixell i una vitola que s’utilitzava per conèixer el calibra de les bales, ambdues en un bon estat de conservació. Pilar Sada, coordinadora de l’exposició, valora aquesta mostra com una oportunitat de “conèixer el comportament humà de l’època”.

Els documents que s’han pogut recopilar i la informació que s’ha trobat en el vaixell han fet que els historiadors puguin conèixer molts detalls sobre aquest fet històric. Fins al moment, s’ha pogut determinar que l’estiu de 1813, una tropa de 18 vaixells anglesos es van desplaçar fins a Tarragona per intentar ocupar la ciutat i fer fora les tropes napoleòniques. Quan es trobaven prop de la victòria, per algun motiu que encara es desconeix, el capità va decidir retirar-se i dirigir-se a Alacant. El mal temps va fer que cinc vaixells s’enfonsessin en quedar embarrancats a l’Ebre. L’any 2008, un pescador local va trobar les restes d’una d’aquestes embarcacions que s’ha batejat com Deltebre I. El Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya ha estat l’encarregat d’excavar i conservar tot el material trobat. Un procés que ha tardat tres anys a fer-se a causa dels procediments químics que es necessiten perquè les restes no és malmetin ràpidament. Actualment, encara queden quatre vaixells més per estudiar i que de moment estan localitzats i protegits. Un cop acabada aquesta primera excavassió, es decidirà si és necessari començar noves excavacions o és millor preservar-les per no fer-les malbé.