La Xarxa de Santa Tecla fa prop de 6.500 operacions sense ingrés el 2014

L’activitat a les unitats de Cirurgia Major Ambulatòria permet que els usuaris tornin al seu domicili el mateix dia de la intervenció quirúrgica

Per . Actualitzat el

La cirurgia major ambulatòria (CMA) permet que el pacient retorni al seu domicili el mateix dia de la intervenció quirúrgica. La Xarxa Sanitària de Santa Tecla ha estat sempre pionera en aquest mètode (de fet, la primera intervenció de CMA a Catalunya es va fer a l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla de Tarragona ara fa uns 25 anys) i, ara fa vuit anys, va posar en marxa també les unitats de CMA al centre assistencial de Llevant (Tarragona) i a l’Hospital del Vendrell.

L’any 2014, les diferents unitats de cirurgia major ambulatòria de la Xarxa de Santa Tecla (Hospital del Vendrell, Santa Tecla i CAP Llevant) van realitzar un total de 6.493 intervencions quirúrgiques. Això representa un lleuger increment amb relació a l’any 2013 (6.456 intervencions), fet que consolida la importància que la CMA està assolint dins del sistema sanitari actual. De fet, prop del 50% de les intervencions quirúrgiques que es practiquen actualment als diferents centres de la Xarxa de Santa Tecla es fan sense necessitat d’hospitalització.

La gran majoria d’intervencions són d’oftalmologia, seguides de traumatologia, cirurgia general, maxil·lofacial, vascular, otorinolaringologia, dermatologia, ginecologia i urologia. El principal avantatge de la CMA és que s’ofereix al pacient una atenció més àgil, ràpida i eficaç i al mateix temps es redueixen els costos en les intervencions, ja que no és necessari disposar d’un llit d’hospitalització tradicional. Parlem de patologies que requereixen intervenció quirúrgica, per tant, presenten un certa complexitat, però no pas tanta com per ser necessària l’hospitalització del pacient. La CMA incrementa la qualitat assistencial, la satisfacció del pacient i de l’equip assistencial, redueix les llistes d’espera en moltes especialitats i millora la utilització dels recursos assistencials.

Patologies

Les patologies susceptibles d’ésser tractades a la Unitat de Cirurgia Major Ambulatòria són les següents (no totes es practiquen a la CMA de la Xarxa de Santa Tecla):

Cirurgia general
Patologies de la paret abdominal (hèrnia inguinal, crural, epigàstrica, umbilical i petites eventracions), patologies benignes de la mama (fibroadenoma, papil·loma intraductal i ginecomàsties), patologies anorectals (abscés, hemorroides, fissura i fístula d’anus, pòlip rectal i quist piloïdal).

Cirurgia vascular
Anastomosi arteriovenosa, reservoris venosos, varius, amputacions de dit, resecció mal perforant plantar no complicada.

Urologia
Circumcisió, orquidopèxia, vasectomia, orquiectomia, hidrocele, reseccions transuretrals, biòpsia de penis, col·locació de pròtesi…

Oftalmologia
Cataractes, estrabisme, enucleacions, trasplantaments de còrnia, queratotomies, cirurgia del glaucoma, procediments de parpelles, intervencions de l’aparell lacrimal, cirurgia refractiva, cirurgia amb làser…

Otorinolaringologia
Amigdalectomia, adenoidectomia, miringoplàstia, cirurgia de l’oïda externa i mitjana, reducció de fractures nasals, procediments laringoscopis.

Ortopèdia i traumatologia
Hallux vagus, extracció de material d’osteosíntesi, biòpsies òssies i articulars, cirurgia sobre múscul, fàscia i tendons, escissions de ganglions i artroscòpies.

Cirurgia maxil·lofacial
Sinus maxil·lars, biòpsies, extracció dental i cordal quirúrgiques, tel o fre de llengua, patologia periapical, implants osteointegrats, fractures nasals i mandibulars no complicades, rinoplàstia, mentoplàstia, auriculoplàstia, criocirurgia de petites lesions.

Ginecologia
Histeroscòpies, laparoscòpies, conitzacions cervicals, raspat uterí, cirurgia vaginal, vaporització amb làser de petites lesions de vulva i ecografia intervencionista.
Criteris de selecció

No tots els pacients poden ser intervinguts seguint el programa de CMA. La selecció dels candidats és, probablement, l’aspecte clínic més important per al bon funcionament d’un programa de CMA. L’avaluació preoperatòria esdevé un aspecte fonamental, sobretot per a l’anestesista. Els criteris que es tenen en consideració són l’edat, l’estat general, els factors psicològics, els factors socials (que no visqui més lluny d’una hora del centre sanitari i pugui ser acompanyat per un adult amb vehicle propi) i, naturalment, la lliure acceptació del mètode per part del pacient.