«Som la Suècia de Catalunya. Paguem impostos, però tenim una vila de qualitat»

Fèlix Alonso, alcalde d’Altafulla, fa balanç de la tasca feta durant els prop de quatre anys de govern

Per . Actualitzat el

 

Aquesta setmana hem anat fins a Altafulla perquè el seu alcalde, Fèlix Alonso (AA-E), tingués l’oportunitat d’explicar a la secció Alcaldes del Territori les millores i canvis que ha experimentat aquest municipi costaner durant els últims quatre anys. La platja, el passeig marítim o l’estació de trens han estat alguns dels indrets que hem visitat de la mà de l’alcalde per viure en primera persona tot allò que s’ha fet durant la legislatura.

Permeti’m que li digui sincerament que crec que Altafulla és un dels municipis del Tarragonès que té més encant.
Gràcies. Disposem d’una façana marítima que és única a la Costa Daurada, els Munts i la Vila Closa, que és una autèntica meravella. Tot són elements característics del municipi que s’han sabut conservar i que han contribuït a fer que tot Altafulla sigui un poble per gaudir. Crec que Altafulla ofereix una gran qualitat de vida que no es troba a tot arreu.

I amb tot el que té Altafulla, va vostè i em porta primer a l’estació de trens…
Ho faig perquè és un element primordial del nostre municipi. Un espai que des de sempre hem volgut dignificar perquè pensem que és un transport essencial per a la nostra població, ja que ens trobem a cavall entre Barcelona i Tarragona. Ha estat una tasca difícil, ja que molta gent no considera l’estació essencial per a un municipi, però ho hem aconseguit pas a pas. Una de les primeres coses que vaig fer quan em van nomenar alcalde va ser reunir-me amb el director general de Renfe, Miguel Ángel Remacha. D’aquella trobada vam aconseguir que tots els trens paressin a la nostra estació i que s’adeqüessin les instal·lacions amb nous equipaments, amb megafonia i panells informatius per poder respondre a les necessitats dels usuaris. Per tant, hem aconseguit gairebé tot el que volíem. Ara els nostres habitants no s’han de desplaçar fins a Torredembarra o Tarragona per tenir una bona connexió per trens. Fins i tot passa al contrari, que molts veïns de Tarragona i dels municipis de l’entorn vénen fins a Altafulla per les bones condicions del baixador i la facilitat d’aparcament.

Em pot parlar de l’actuació de preservació mediambiental que han fet a la zona de la platja?
Estem molt satisfets de tot el que hem aconseguit a la platja. Abans era un aparcament enmig d’un espai protegit. Els cotxes aparcaven damunt de la sorra. Juntament amb Tarragona vam decidir posar fi a aquesta situació, que no es podia permetre en cap dels casos. Vam tallar el trànsit d’aquesta zona, tant per Altafulla com per Tarragona, i ara podem gaudir d’aquest espai recuperat. És molt important continuar lluitant per conservar i millorar el medi ambient del nostre municipi. També hem desenvolupat una xarxa de camins entre diferents poblacions de la zona, pels quals fins i tot pots arribar caminant fins a Tarragona. Són activitats que han cridat l’atenció de molts turistes que vénen a Altafulla cada cap de setmana, ja que poden recórrer uns 25 km de camins senyalitzats a la vora del mar, de la muntanya i de patrimoni cultural impressionant que tenim a la zona del Gaià.

Jo estic enamorat del passeig d’Altafulla, que em recorda l’àrea de la Mediterrània de PortAventura. Des de les cases fins a la sorra de la platja hi ha poc més de 10 metres. Això té un preu, oi?
Sí que té un preu, evidentment. Però a l’Ajuntament també hem incidit en el valor cadastral dels habitatges de tot el municipi. Els veïns i comerciants de la façana marítima estaven descontents amb les quantitats que s’havien fixat en l’última revisió cadastral i, després de moltes negociacions entre els grups municipals, vam decidir refer-la i ajustar millor els preus. És veritat que viure a Altafulla potser és més car que en altres indrets, però oferim qualitats de serveis que no es poden trobar en altres municipis de l’entorn i aquest extra és una de les característiques que sempre hem volgut conservar. Els ciutadans són la principal font dels diners que té el consistori per poder actuar i és important retornar-los-en el màxim possible amb equipaments i serveis, com ara les dues noves llars d’infants i els instituts de secundària que s’han obert recentment.

Com ha millorat el tram de la N-340 de passada per Altafulla?
A Altafulla sempre de l’ha conegut pels pollastres a l’ast, que continuen sent igual de bons, i pel semàfor enmig de la nacional que formava cues quilomètriques els diumenges. Els anteriors mandats ja van començar a potenciar el pas dels vehicles per l’AP-7 perquè aquest tram es convertís en un carrer integrat al municipi. Estem molt orgullosos d’haver seguit aquesta iniciativa i d’haver superat les expectatives que teníem al principi de la legislatura. Vam reunir una sèrie de partides pressupostàries que no tenien finalitat pròpia i les vam invertir en aquesta reconversió en l’entrada nord del municipi. Ara disposem d’una entrada digna, molt més integrada, que ens permet mostrar al visitant els nostres atractius.

Altafulla sabrà aprofitar l’aparador dels Jocs Mediterranis?
El 2017 Altafulla serà la seu de la prova de triatló dels Jocs Mediterranis i tenim molt clar que és una oportunitat perquè al voltant de 400 milions de persones d’arreu del món gaudeixin de les vistes de la nostra façana marítima i de la via Augusta a través de la televisió.

Què significa la Vila Closa per a Altafulla?
Volem que sigui un referent cultural de la zona i per això hi organitzem moltes activitats per donar-la a conèixer. La majoria de gent coneix Altafulla per la platja, però la Vila Closa també és magnífica i animem tothom a visitar-la. Per exemple, és la seu principal del BarnaSans, un dels festivals més importants de cantautors de tot Catalunya i d’Espanya. També hi organitzem diferents festivals de veus a més de l’Altacustic, un festival on es pot gaudir de diferents espectacles de música experimental. Tenim la sort de ser coneguts com una de les capitals culturals del Baix Gaià i volem seguir potenciant-ho i defensant-ho. També estem recuperant antics espais, com l’Antic Hospital, un edifici històric que passa a ser de titularitat municipal i que ben aviat estarà obert a tothom. Donarem als nostres ciutadans equipaments que no teníem fins ara, com un espai polivalent amb auditori i amb zones que es poden destinar a exposicions o actes culturals.

Un altre lloc on s’estan fent obres és l’accés sud del municipi aprofitant l’arribada de Mercadona.
Per fi hem aconseguit una entrada a l’altura del nostre municipi. L’Ajuntament ha cedit una sèrie de terrenys que han permès construir una rambla perquè la gent pugui passejar i que travessa l’espai comercial d’aquesta àrea. A més a més, s’ha aconseguit que tingui poc impacte visual. Aquí hem recuperat espai per a la naturalesa, espai per al riu Gaià, un lloc atractiu que la gent de fora considerarà que és molt agradable. Estàvem molt preocupats per donar-li el tomb urbanístic legal i necessari perquè aquesta zona fos un atractiu d’Altafulla i no pas un problema heretat a causa de l’anterior existència dels cinemes. Finalment, tot i que ens hem trobat molts pals a la roda, podem dir que ho hem aconseguit. Qui hi ha guanyat més és la ciutadania, que ara tindrà un espai i un aparcament públic que es farà amb vista al futur per a la gent que vingui a les zones comercials o a gaudir de l’entorn natural del municipi.

Tan important és preservar l’entorn natural?
El Gaià i tota la seva zona d’influència és un dels nostres pulmons verds i també som conscients de la importància de l’ermita del Sant Antoni, que hem restaurat després de 300 anys des de la seva construcció. No podem viure d’esquena a aquests elements. Durant aquests quatre anys hem potenciat molt aquest tipus d’actuacions per conservar el nostre entorn i perquè enteníem que eren canvis necessaris per potenciar i fer d’Altafulla un municipi millor i més atractiu. Tinc el convenciment que Altafulla ha estat líder de la Costa Daurada durant els últims anys.