La unitat d’hemodinàmica atén 13 pacients dins de l’horari nocturn en un mes

Avui es compleix el primer mes de l’ampliació de 12 a 24 hores diàries els 365 dies de l’any per a l’atenció als infarts aguts de miocardi que necessiten un cateterisme urgent

Per . Actualitzat el

La unitat d’hemodinàmica de l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona ha realitzat 13 intervencions entre les 8 del vespre i les 8 del matí des que tot just avui fa un mes es va ampliar l’horari a les nits. En horari diürn, de 8 del matí a 8 del vespre, n’ha efectuat 28 des del 16 de febrer. Durant l’horari nocturn, la unitat disposa d’un cardiòleg hemodinamista, dues infermeres especialitzades i un tècnic de radiologia.

La unitat preveu fer unes 70 intervencions coronàries urgents més durant l’any 2015 fruit de l’ampliació de l’horari a 24 hores diàries els 365 dies, que es va posar en funcionament el 16 de febrer. L’any 2014, amb un horari d’obertura tan sols de 8 del matí a 8 del vespre, va realitzar 194 angioplàsties primàries com a resultat de l’activació de 295 Codis Infart, mentre que per al 2015 preveu unes 100 activacions més.

Els Codis Infart activats en les regions sanitàries del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre tenen al Joan XXIII com a hospital de referència en el seu horari d’activitat hemodinàmica, que avui fa un mes va passar de 12 a 24 hores diàries. Aquesta ampliació permet atendre els pacients amb infart agut de miocardi que precisin aquest tipus d’operació en un temps mitjà de 115 minuts. En general, s’accepta que el temps ideal entre el diagnòstic i la reperfusió de l’artèria és com a màxim de 120 minuts.

Aquesta és la segona ampliació horària que fa el Departament de Salut de les unitats d’hemodinàmica dels hospitals Joan XXIII de Tarragona, Josep Trueta de Girona i Arnau de Vilanova de Lleida des que el 2012 aquests tres centres van passar d’estar operatius 8 hores els dies laborables a 12 hores de dilluns a diumenge. Amb l’obertura a 24 hores es contribueix a l’assoliment d’un dels objectius més rellevants del Pla de Salut 2011-2015 de reduir la mortalitat cardiovascular.

Aquests hospitals formen part de la xarxa de desplegament i implementació del Codi Infart, hospitals de referència amb capacitat per realitzar l’angioplàstia primària, el procediment terapèutic que cal fer per desobstruir l’artèria als pacients que han patit aquest tipus d’infart de miocardi.

Entre l’activitat urgent i la programada, l’any 2013 la unitat d’hemodinàmica de l’Hospital Joan XXIII va fer 1.505 cateterismes diagnòstics i 760 angioplàsties terapèutiques, mentre que el 2014 va completar-ne 1.526 i 784, respectivament.