Més d’una tercera part del que llencem al contenidor groc no són envasos

La planta de triatge de Griñó Ecològic de Constantí selecciona les 15.500 tones de residus de la fracció envàs de la província

Per . Actualitzat el

Vídeo:Tomàs Varga

La planta de triatge Griñó Ecològica de Constantí rep els envasos de tots els municipis de la província. Camions d’arreu de les comarques de Tarragona i les Terres de l’Ebre van transportar el passat 2014 unes 15.500 tones de residus de fracció envàs amb un 35% d’impropis. Això vol dir que una mica més de la tercera part dels residus que els tarragonins llancem al contenidor groc no són envasos.

Aquest percentatge d’error tan elevat es produeix perquè els ciutadans tendim a confondre el contenidor groc amb un contenidor de recollida de plàstics. Els plàstics que no són envasos (joguines, aparells electrònics, bolígrafs, mànegues de regar, tubs, materials com cintes de vídeo i CD…) no van al contenidor groc sinó al gris de fracció resta. «Tot i que és evident la millora que hi ha hagut durant els darrers anys i que la proporció de material sol·licitat s’incrementa –per tant, els índex de reciclatge van augmentant– continuem tenint una part important de material no sol·licitat», admet el director de la Divisió de tractament de Griñó Ecològic, Albert Mateu.

Al groc s’han de llençar envasos de plàstic, tetrabrics, bosses de plàstic, paper film i d’alumini, llaunes d’acer i d’alumini, xapes i taps de plàstic o metàl·lics i safates de porexpan. L’Ajuntament de Tarragona és dels molts que han dut a terme campanyes per conscienciar la població i fer més efectiva la recollida de residus. Joan Sanahujes, regidor de Neteja del consistori tarragoní, ens dóna dos consells: «feu la separació a casa, no davant del contenidor i, si dubteu, llenceu el residu a la fracció resta (contenidor gris)».

Els ciutadans, doncs, som el primer esglaó d’una cadena que continua amb la recollida d’escombraries que fa el camió que, en el cas dels envasos, arriba a la planta tarragonina de Griñó Ecològic.

«Quan arriba un camió es descarrega en una planxa de descàrrega on separem per qualitats de materials dintre del Sistema Integrat de Gestió. Separem PET, PEAD color, PEAD natural, FILM, cartó de begudes i aliments (bric), plàstic mixt, acer i alumini», explica Mateu.

Tot i que encara cal millorar molt el percentatge de material sol·licitat, gràcies a una sèrie de sistemes de triatge els diferents materials que arriben a la planta de selecció d’envasos se separen amb una efectivitat de més del 94%. És a dir, que els envasos que posteriorment es distribueixen als centres de reciclatge contenen menys d’un 6% d’impureses. Això és possible mitjançant la combinació de tècniques òptiques, mecàniques i manuals. «Tenim trituradores Trommel, separadors balístics, sistemes de separació òptica… on per tipologia de materials els anem separant», ens mostra l’Albert.

Després de passar pels sistemes de triatge, els diversos materials seleccionats són compactats, embalats i distribuïts als centres de reciclatge, depenent de cada material.

Reciclar és estalviar

«Reciclar representa primer de tot un benefici pel medi ambient, però també un estalvi per a la butxaca de cada ciutadà», comenta Sanahujes. S’ha de tenir en compte que si nosaltres no reciclem el que s’ha de fer amb els residus és cremar-los. A banda de l’impacte mediambiental que aquest procediment genera, cada cop és més costós econòmicament incinerar residus. En canvi, si es recicla correctament, des de l’Agència Catalana de Residus es recompensa econòmicament als municipis retornant-los una part del cost d’incineració.

Com a exemple de la segona vida que els materials reciclats tenen, amb els brics que llencem al contenidor groc es fabriquen bosses de paper, làmines d’alumini o cartró, taulons d’aglomerat, cartó per a envasos, paper de cuina, etc. Les llaunes d’acer es fonen per ser utilitzades en el sector de l’automòbil. Amb les llaunes d’alumini es fan bicicletes, electrodomèstics, cargols, etc., i amb els envasos de plàstic es fabriquen bosses de plàstic, mobiliari urbà, senyalització, roba, caixes o altres envasos per a usos no alimentaris (lleixiu, detergents, etc.).

Comença la campanya Separa bé l’orgànica

El pròxim dia 16 de març s’inicia la campanya de comunicació i sensibilització per a la millora de la recollida selectiva de la matèria orgànica a la ciutat de Tarragona, subvencionada en un 70% per l’Agència de Residus de la Generalitat de Catalunya. «Hem fet els deures des del punt de vista tècnic, posant contenidors de cinc fraccions a tota la ciutat, ara cal aconseguir que els tarragonins i tarragonines facin la selecció a casa seva», diu el regidor de Neteja, Joan Sanahujes.

Aquesta campanya està coordinada pel departament de Neteja Pública i Limonium és l’empresa que va guanyar el concurs per executar-la.

En la campanya s’han previst accions adreçades als veïns de la ciutat de Tarragona –com visites porta a porta a totes les llars de la ciutat i punts informatius al carrer– i visites als comerços de la ciutat que generen residus de matèria orgànica, com fruiteries, verduleries, carnisseries, peixateries, etc.

Durant els 5 mesos de campanya, un equip de 8 educadors ambientals, contractats per l’empresa Limonium, visitaran els aproximadament 34.000 habitatges del centre de la ciutat i uns 200 comerços potencialment generadors de matèria orgànica.

En les visites als domicilis els educadors informaran sobre com separar la matèria orgànica correctament i repartiran un kit de reciclatge per habitatge, que inclou un cubell per a la matèria orgànica, bossa compostable, un paquet de bosses pels envasos, paper i cartó i vidre, i un fulletó.