Polítics professionals a prova

Per . Actualitzat el

Les municipals del 24 de maig serviran, segons molts analistes polítics, com a banc de proves de les eleccions plebiscitàries al Parlament de Catalunya convocades per Artur Mas per al pròxim 27 de setembre. De fet, aquesta serà la primera vegada que la ciutadania podrà reflectir en un vot oficial el seu posicionament envers el procés sobiranista que des de fa temps es viu a Catalunya. I malgrat que és comprensible la necessitat que molts ciutadans i ciutadanes tenen d’expressar la seva voluntat de canvi a través d’una urna, l’electorat no hauria d’oblidar que aquesta primavera allò que es decideix és el nom de l’alcalde del seu municipi per als pròxims quatre anys. Res més. Com a molt la configuració del cartipàs municipal i la representació que les diferents formacions polítiques puguin tenir al ple del consistori. Però el que és realment determinant és l’elecció de la figura de l’alcalde, sigui renovant el ja existent o canviant-lo per una nova cara.

Per aquest context sobiranista sense precedents i per la proliferació de nous partits a partir de la indignació del conjunt de la societat (en major mesura a Espanya que a Catalunya), aquestes municipals són un autèntic enigma fins i tot per a aquells que han estat tota la seva vida vinculats i dedicats al complex món de la política local.

És per això que els nostres polítics locals professionals, especialment els que han exercit d’alcaldes durant la darrera legislatura, s’enfronten a una autèntica prova de foc el pròxim 24 de maig. I és que l’alcaldia, un cop l’ocupes, només la pots perdre o conservar-la. Mai guanyar-la. Els analistes apunten canvis importants en les configuracions dels plens municipals, amb caigudes dels partits més tradicionals i amb l’entrada de forces de nova fornada que poden portar gent desconeguda fins ara fins als òrgans de govern dels nostres ajuntaments. Tot està per veure, però és evident que aquells que s’han dedicat professionalment a la política local durant els darrers anys, si volen continuar al capdavant, hauran de fer un important sobreesforç durant aquests 100 dies previs a la cita amb les urnes.