«Una gestió acurada ens ha permès desencallar els grans projectes històrics de la vila»

Entrevistem a Joan Olivella, alcalde de Calafell

Per . Actualitzat el

Queden uns 100 dies per a les pròximes eleccions municipals als ajuntaments d’arreu de Catalunya i és moment de fer balanç de les actuacions dels governs locals durant la legislatura que tot just s’acaba.

A notíciestgn encetem avui una secció que servirà perquè al llarg de les pròximes setmanes els alcaldes dels principals consistoris de les nostres comarques expliquin quines han estat les fi tes assolides sota el seu mandat.

Estrenem la secció Alcaldes del Territori entrevistant Joan Olivella (CiU), batlle de Calafell des de 2011 fi ns al pròxim 24 de maig, dia en què sotmetrà a la prova de les urnes la seva acció de govern i la del seu equip. L’entrevista també pot veure’s en format audiovisual a la web www.noticiestgn.cat.

 

 

Quin balanç fa de la legislatura que tot just acaba?

Quan vam entrar a l’Ajuntament ens vam trobar una greu situació de crisi. S’ha hagut de fer un gran esforç de contenció per poder millorar la nostra situació econòmica i baixar el nostre deute del 118% al 80%. En aquests quatre anys hem fet un gran estalvi durant un llarg període municipal, fet que al final ens ha permès fer inversions pròpies i desencallar diversos projectes històrics del municipi que, per una raó o una altra, feia molt de temps que estaven aturats i oblidats.

La gestió acurada d’aquests darrers anys ens ha permès disposar de múscul econòmic suficient per fer que el municipi no es quedés aturat malgrat els anys de crisi, sobretot en els dos primers exercicis de la legislatura. Ara Calafell pot dir que hi ha projectes llargament reclamats, com ara el nou Mercat Municipal, que ja són una realitat. I d’altres, com el nou Passeig Marítim, el pas subterrani de la via a Segur de Calafell, el nou institut o el nou CAP, estaran aviat a disposició de la població. El municipi, aprofitant romanents i rebent les autoritzacions corresponent de les administracions, és qui avança els diners perquè les obres es pugui dur a terme.

Ha costat molt tirar endavant una gran obra com la del Passeig Marítim?

Ha costat. Primer vam estar lluitant amb el govern central, que és l’administració que havia d’autoritzar l’acció. El projecte ja estava fet i nosaltres no el vam voler canviar més perquè consideràvem que calia tirar-lo endavant. A Madrid ens van donar el permís, però no ens van poder finançar la totalitat de les obres. Aleshores nosaltres vam haver de dividir el projecte amb fases per poder fer front al pagament a poc a poc. Després, gràcies a certs romanents, resultat de la gestió de contenció que hem fet al consistori, disposem dels fons per fer tota l’acció. Aquest estiu estarà acabat. Les obres han costat molt d’esforç i comprensió per totes les persones afectades, especialment aquelles que tenen negocis a la zona. Es va començar per Setmana Santa de 2014, però es va haver de parar a l’estiu per no perjudicar la temporada turística que, al final, es va allargar fins al pont del Pilar. Però durant l’hivern hem donat una gran empenta a la construcció del passeig. La primera fase estarà acabada abans de Setmana Santa i per l’estiu es preveu tenir la resta enllestida. Aquest és el compromís que ens ha donat l’empresa i nosaltres hi confiem per poder tornar a l’activitat normal al més aviat possible. Creiem que totes les molèsties ocasionades durant aquests últims mesos quedaran compensades un cop acabin totes les obres.

Com ha passat amb el nou Mercat Municipal?

Vam desencallar una obra que feia anys que es debatia on i com es faria. Després d’un gran esforç i negociacions per arribar a acords amb els propietaris de les parades de l’antic mercat, fa poc més d’un any vam poder obrir el nou edifici. Aquesta nova ubicació ha representat un canvi molt gran per a la dinamització comercial del municipi.
Hi ha molta gent cada dia i s’ofereixen productes de qualitat a bon preu. Crec que al final el municipi ha aconseguit l’equipament que es mereixia.

S’ha solucionat la manca de places d’aparcament que caracteritzava Calafell?

Segur de Calafell disposa de més places de pàrquing que fa uns anys, la majoria gratuïtes, al voltant de la seva estació de tren, que és un lloc molt freqüentat en hores punta, ja que hi ha una bona part de la població que es desplaça diàriament a Barcelona en tren i deixa el seu vehicle aparcat al voltant de l’estació. Tot i així, encara s’ha de millorar molt la situació. En el conjunt del municipi s’han arreglat antics pàrquings i se n’han creat de nous. Actualment, a Calafell, la gent pot aparcar a prop del mercat i de l’estació, a diversos punts del centre del poble, a les zones comercials, al costat del Castell… i estem acabant les zones properes als pavellons municipals.

També s’ha fet la zona del Blanquet que va des del mercat a l’estació de trens amb nou paviment, llum i noves línies. Tot en benefici dels veïns i dels visitants. Sabem que en temporada alta, quan Calafell està ple de turistes, és difícil aparcar. Però, sens dubte, ara hi ha més opcions que fa quatre anys.

També s’han obert i arranjat moltes zones enjardinades i parcs.

S’han arranjat 16 parcs de Calafell i s’han adaptat amb un nou terra tou i s’han pintat. Tot amb materials renovats que garanteixen la seguretat dels nens i que els pares s’hi sentin a gust. Considerem que una de les millors maneres de garantir la qualitat de vida de les famílies calafellenques és que els més petits de cada casa tinguin a prop un lloc idoni per jugar a l’aire lliure però amb seguretat.

Com està el tema del nou Institut a Segur de Calafell?

Era una gran demanda que hi havia des de fa anys. En aquest tipus d’obres, el terreny el cedeix l’Ajuntament i la construcció l’ha du a terme la Generalitat. En el cas del nou institut de Segur faltava que el govern català comencés les obres i, finalment, s’ha desencallat. Per al curs vinent esperem que funcioni. Fins ara, aquest centre ha estat en aules prefabricades i només pot cursar fins a l’ESO. Gràcies al nou edifici es podrà oferir els cursos de batxillerat i de Formació Professional, un fet molt important per als milers de famílies que resideixen a la zona de Segur de Calafell, ja que els seus fills podran estudiar al municipi fins que vagin a la universitat.

També s’està construint ja el nou Centre de Salut de Segur…

Les obres estan avançades i dins dels terminis previstos. El nou CAP de Segur de Calafell gaudirà d’uns nous espais adaptats a les noves necessitats i equipaments renovats gràcies a la feina en col·laboració de la Xarxa Sanitària Santa Tecla i l’Ajuntament. L’institut i el CAP són dues grans fites pel nostre govern i eren essencials per al municipi.

S’ha pogut tirar endavant la proposta del pas subterrani?

Fa 20 anys que els veïns ho estaven esperant i era el moment de tirar-ho endavant. Durant els quatre anys hi hem estat treballant. El Ministeri ens ha facilitat la part burocràtica, però no gaire quant a aportació pressupostària. Finalment, amb fons propis del consistori, podem iniciar l’actuació per cobrir aquesta demanda històrica. Les obres s’havien de començar al desembre però s’han hagut de retardar uns mesos. Ara ja tenim tots els permisos per començar i només fa falta llum verda per part de la constructora. Enguany el pas subterrani, que connectarà les dues parts del nucli de Segur amb total seguretat per als vianants, serà una realitat.

Déu n’hi do… sí que s’han iniciat obres a Calafell malgrat la crisi.

Com veu, durant aquests quatre anys, hem aconseguit desencallar moltes qüestions històriques que els nostres ciutadans demanaven. A més ho hem fet d’una manera transparent i seriosa. De fet, qualsevol persona pot consultar totes les millores i obres que s’han fet a través de la pàgina web del consistori (Calafell al dia), així com enviar-nos queixes i suggeriments per tal que des del consistori puguem actuar amb la màxima celeritat. Un tema que ens preocupa especialment és la neteja i la preservació del bon estat dels espais públics, un fet que costa cada any molts diners al consistori i que, amb l’ajuda de la ciutadania i amb accions ràpides, podem aconseguir.

Quins són els reptes per als pròxims anys?

Hem estalviat molt a tots els nivells i hem aconseguit millorar molt el municipi. El repte és seguir en aquesta línia per culminar els projectes que hem iniciat i plantejar-ne de nous amb vista al futur. És per això que tant jo com el meu equip al consistori hem decidit que volem continuar quatre anys més, amb la mateixa línia de curiositat i feina diària, per poder acabar totes les coses que queden pendents i ajudar a resoldre totes les mancances. Sense cap mena de dubte el gran repte per als pròxims anys, ara que de la crisi no se’n parla tant, és aconseguir reduir notablement l’atur, un dels mals més grans que tenim no només a Calafell, sinó al conjunt de la comarca del Baix Penedès. Des dels diferents ajuntaments del territori, en col·laboració i amb accions conjuntes, hem de buscar i trobar maneres perquè moltes de les persones que estan sense feina puguin reincorporar-se de manera definitiva al mercat laboral sense haver de marxar del Baix Penedès. Crec que per ubicació estratègica i per connectivitat amb Tarragona i Barcelona, el conjunt de municipis de la nostra comarca poden aspirar a ser dinàmics i influents en el futur de Catalunya.