Tarragona frena la caiguda del comerç exterior

Les exportacions decauen lleugerament durant el 2014 però es preveuen millores de cara l’any que ve

Per . Actualitzat el

Les Comarques de Tarragona pateixen una baixada de l’1,1% de les relacions comercials externes durant l’any passat, segons les dades del balanç de l’activitat internacional que ha fet públiques la Cambra de Tarragona. Una discreta rebaixa en comparació a les dades de 2013 però es preveu una recuperació del sector l’any vinent. Una davallada provocada, principalment, per la caiguda del preu del petroli – de 106 dòlars el juliol a 60 dòlars el desembre- i que ha fet reduir les vendes en un 5,4% en comparació a 2013. No obstant això, el sector petroquímic segueix representant el 56% de les exportacions de les Comarques de Tarragona. A més, la situació alentida de les economies de la Unió Europea han dificultat el comerç amb països europeus. Tot i així, dos de cada tres exportacions han tingut com a destí a socis europeus.

Una de les dades més positives del balanç és el creixement de les vendes exteriors de negocis tarragonins. Les empreses locals són els autors del 44% del total d’exportacions de Tarragona, un 5,1% més respecte a l’any passat. Sobretot s’han notat un augment en la venda d’aparells elèctrics, maquinària per a ús industrial, fruites, preparats alimentaris, components d’automòbils, mobles i electrodomèstics. A la vegada, les importacions han augmentat 11.650 milions d’euros, que significa un 0,7%més que 2013.

 
Previsions pel 2015

L’informe reflecteix una recuperació de cara el 2015. Principalment gràcies a la pujada del PIB mundial i que repercutirà en la millora del comerç exterior català i de Tarragona. Tanmateix, la davallada del preu de l’euro permetrà que les empreses del nostre territori siguin més competitives en mercats d’influència del dòlar.

No obstant això, la recuperació econòmica d’Europa serà lenta i desigual, segons la cambra de Tarragona. Això significarà un risc pel comerç exterior de la zona, un sector que té un pes molt important en l’economia de les Comarques de Tarragona.