Conferència de Sergio Nasarre a la Cambra de la Propietat Urbana

Per . Actualitzat el

El doctor en Dret Civil de la URV Sergio Nasarre va explicar el passat 19 de febrer en una conferència a la Cambra de la Propietat Urbana els canvis normatius de la reforma del Codi de Consum de Catalunya per millorar la protecció de les persones que demanen un préstec hipotecari i evitar en el futur una crisi social com la que encara s’està patint amb els desnonaments. L’acte estava emmarcat en el cicle de conferències organitzat per l’entitat local dins el programa de celebració del seu centenari (1914-2014).

Després de recordar que Espanya és l’estat europeu on s’han produït més desnonaments en els darrers anys (130.000 entre el 2010 i el 2013), Nasarre va afirmar que la nova llei catalana, aprovada pel Parlament i que ha d’entrar en vigor el pròxim mes d’abril, «canvia les regles» i marcarà «un abans i un després». El professor de Dret Civil i director de la càtedra d’habitatge de la Universitat Rovira i Virgili (URV) va destacar que l’esperit de la normativa, on hi ha participat de manera directa el seu equip, és crear un sistema «d’accés responsable al crèdit i de prevenció» de situacions posteriors d’impagament.

Entre les novetats de la llei destaquen la prohibició als bancs de concedir préstecs hipotecaris a clients que no els puguin pagar. Per tenir aquesta informació, les entitats bancàries hauran de fer prèviament una avaluació obligatòria del demandant (ingressos passats i presents i previsions de futur, historial laboral, etc.).

També s’incrementen les obligacions dels notaris, que hauran d’informar i advertir el comprador de tot allò que comporten els documents que ha de signar, des d’un punt de vista jurídic i econòmic. A més, la publicitat dels préstecs hipotecaris haurà d’incloure advertiments sobre els riscos de l’endeutament per al patrimoni de les persones i serà obligatòria la mediació entre les dues parts abans d’iniciar un desnonament.