Una passarel·la unirà el centre amb el mar

El Port de Tarragona preveu inaugurar l’equipament a finals de 2016

Per . Actualitzat el

 

Una passera de 310 metres de longitud enllaçarà la Baixada del Toro (a tocar del Balcó del Mediterrani) amb el Passeig Marítim a l’altura de la platja del Miracle abans del 2017. Aquestes són les previsions del Port de Tarragona, que lidera aquest projecte valorat en poc més d’un milió d’euros. L’equipament permetrà salvar el desnivell de 17 metres que hi ha entre les dues parts de la ciutat i les vies del tren que separen el centre de Tarragona del seu front marítim. A banda, es construiran uns ascensors que facilitaran l’accés a aquesta passarel·la i reduiran el recorregut a 170 metres.

«Hem apostat per una estructura que sigui lleugera i flexible per no hipotecar el front marítim». Així és com descriu el projecte el president del Port de Tarragona, Josep Andreu. L’alcalde de la ciutat coincidia en les intencions d’aquesta obra: «Connectar la ciutat sense alertar l’skyline del Balcó del Mediterrani». Un equipament, doncs, que busca passar al més desapercebut possible però que ha de complir una funció fonamental: «Hem prioritzat que fos una connexió port-ciutat», comentava Andreu.

Si fem un càlcul aproximat, per anar del Balcó del Mediterrani fins al Port Esportiu actualment cal fer un recorregut a peu d’un quilòmetre i mig, que implica baixar les escales que porten a l’estació de Renfe, continuar fins a la plaça dels Carros, creuar el pas subterrani i refer part del camí fet a l’altra banda de les vies. Això implica caminar durant uns vint minuts. Amb la passarel·la que el Port preveu començar a construir a finals d’aquest any, aquest mateix recorregut es faria en menys de deu minuts i passaria del quilòmetre i mig als menys de cinc-cents metres. A banda, part del desnivell es podrà salvar gràcies als ascensors que s’ubicaran entre el Passeig Marítim Rafael Casanoves i les vies del tren.

Perquè tot això sigui una realitat, abans caldrà dur a terme la topografia del terreny que acabarà de definir el projecte constructiu. Posteriorment es licitarà l’obra i es preveu que la primera pedra es posi a principis d’octubre.

«Una Tarragona de cara al mar»

Segons dades de la Guàrdia Urbana de Tarragona que Ballesteros ha fet públiques aprofitant la presentació del projecte, «aquest passat cap de setmana entre 4.000 i 4.500 persones van visitar la zona que va des de la plaça de la Família Pescadora fins al Far de la Banya i el Miracle». Unes xifres que posen de manifest la capacitat d’atracció d’aquest espai, només superat per la Part Alta que segons el batlle va rebre més 5.000 visitants els mateixos dies en el marc del Mercat Medieval. «Relligar aquests dos pols d’atracció és un dels objectius d’aquest equipament».

En aquest sentit, el batlle ha recordat l’aposta que ja va avançar durant la seva conferència de l’estat de la ciutat: «volem una ciutat que miri al mar».

De moment, el Port sembla que aportarà aquesta infraestructura. Quedarà per veure en què queda l’ecoparc del Miracle i si la finca de la Savinosa acabarà acollint quelcom diferent de les runes i les males herbes que ja fa anys que hi habiten. Cal recordar que més d’un any després que Diputació i Ajuntament anunciessin mesures «urgents» per desencallar els usos de l’antic sanatori encara no s’ha dut a terme ni el primer tràmit administratiu que consistia a descatalogar l’edifici com a bé d’interès cultural.