«El tarragoní cada vegada és més conscient del gran patrimoni que l’envolta»

Carme Crespo, consellera de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, fa balanç de tot el que s’ha fet en els darrers anys i parla dels projectes de futur en matèria de patrimoni

Per . Actualitzat el

Ja fa 15 anys que el conjunt arqueològic i monumental de Tàrraco va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. Des d’aleshores, les polítiques municipals per conservar, recuperar i projectar el patrimoni històric de la ciutat no han cessat. Fins i tot en temps de retallades pressupostàries. Amb la regidora de Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, Carme Crespo, fem balanç de tot el que s’ha fet en els darrers exercicis i què es planteja per al futur immediat.

Com ha afectat la crisi les polítiques municipals en l’àmbit del patrimoni?
La legislatura va començar amb fortes retallades. Els diners ens arriben des de la Generalitat, per als petits projectes, en col·laboració amb l’Ajuntament, o des del Govern central, que té les principals competències en matèria de cultura. Durant aquests quatre anys hem estirat el pressupost per arribar tant al patrimoni romà com al modernista. S’han dut a terme unes 100 actuacions que han tingut un cost de 9 milions d’euros. A més, hem aconseguit senyalitzar i instal·lar audioguies i Wi-Fi a tots els monuments i indrets històrics de la ciutat. Per tant, podem dir que el balanç ha estat positiu. Hem pogut fer restauracions de cada un dels monuments romans, però necessitem més ajudes del Ministeri per acabar la restauració del Circ.

La gent de Tarragona és conscient del gran patrimoni que hi ha a la ciutat?
Cada vegada els ciutadans en són més conscients, sobretot gràcies a la divulgació feta pel festival Tarraco Viva o l’ús de xarxes socials per promocionar el patrimoni cultural. Tot i així, queda molt camí per recórrer. Una de les iniciatives amb més repercussió són les exposicions sobre monuments de Tarragona als diferents barris de la ciutat. Aquesta iniciativa ha aconseguit despertar l’interès dels tarragonins i impulsar el turisme autòcton. A part, les escoles també han ajudat a expandir l’interès cultural entre els seus alumnes i això ajuda a fer que hi hagi més coneixement amb vista al futur.
No podem oblidar el turisme cultural, que va créixer notablement després que Tarragona fos nomenada part del Patrimoni de la Humanitat de la Unesco. Durant els últims anys, el nombre de visites no ha patit una gran davallada i s’ha aconseguit mantenir una bona xifra.

No té la sensació que altres ciutats amb menys patrimoni saben vendre’s millor?
En els últims anys, hi ha hagut una millora en el coneixement del patrimoni cultural de Tarragona. Hem aconseguit molta promoció internacional gràcies al fet d’entrar a formar part del Grupo de Ciudades Patrimonio de la Humanidad, una entitat que agrupa 15 ciutats espanyoles que visiten diferents punts de tot el món amb la representació d’algun dels alcaldes membre. Formar part d’aquest grup ens ajuda a vendre més la nostra riquesa cultural i a aconseguir més projecció internacional.

La platja continua sent el principal reclam turístic?
Les platges i també el patrimoni cultural. A Tarragona els turistes poden gaudir de platges verges i de platges amb totes les instal·lacions requerides. Ara el repte és que els turistes de platja entrin a la ciutat i coneguin el patrimoni cultural que els oferim.

Quins són els reptes a curt i mitjà termini?
La muralla és el compte que té pendent la ciutat. És la més antiga del país i està feta de pedra molt arenosa que genera molta problemàtica. Fan falta més actuacions per preservar-la muralla. Ja s’ha iniciat la restauració d’algunes parts problemàtiques del monument, però encara falta una actuació general. El Fòrum i les grades del Circ també tenen projectes per restaurar i condicionar en els pròxims 8 anys. També, hem creat diferents instruments i eines per millorar la gestió del patrimoni cultural de Tarragona i ajudar a la seva conservació.