Muntar un negoci propi, sortida de moltes famílies tarragonines davant la crisi

La indemnització de l’atur, la capitalització del subsidi i l’obtenció de microcrèdits, principals recursos dels emprenedors en temps difícils

Per . Actualitzat el

Qui diu que no hi ha esperança després de perdre la feina? A les nostres comarques hi ha nombrosos exemples de persones i famílies que han reorientat amb èxit la seva vida laboral en aquests anys de crisi. Empesos per la pèrdua de la seva feina de tota la vida, molts tarragonins i tarragonines han decidit arriscar-se i invertir tot el que tenien i més en la posada en marxa nous negocis. Aquests exemples d’emprenedoria es veuen diàriament a gairebé tots els municipis i en aquest número de notíciestgn expliquem el cas de quatre iniciatives locals de sectors ben diferents.

Arriscar-se i treballar per un mateix. Aquests són els trets comuns de moltes persones del territori que, havent perdut la seva feina com a assalariats, han decidit convertir-se en emprenedors. La capitalització del subsidi de l’atur, els diners corresponents a la indemnització i, si cal, l’ajut extern d’alguna entitat financera són recursos suficients per posar en marxa un negoci que serveixi per mantenir l’economia familiar. Al territori, amb la taxa d’atur més alta de Catalunya (per sobre del 22%) l’autoocupació ha estat i és una sortida per a molts professionals qualificats que han estat acomiadats de les seves feines per reduccions de personal o per cessament d’activitat.

Actualment, més del 20% dels microcrèdits concedits per les entitats financeres que operen al territori estan destinats a la creació de noves empreses, majoritàriament a càrrec d’autònoms i de negocis familiars. Aquesta dada coincideix amb les darreres informacions apuntades per la Cepta (Confederació Empresarial de la Província de Tarragona), que quantifica en un 7% el creixement de la creació de noves empreses a la demarcació en els darrers dos anys. A la recerca d’aquests casos d’emprenedoria anònima que es produeixen a les nostres comarques, allunyades de les multinacionals i de les inversions milionàries, des de l’entitat «la Caixa», a través de la seva línia de microcrèdits Mikrobank, ens ha posat en contacte amb aquestes quatre històries de valentia que poden ser un exemple per a altres tarragonins i tarragonines que es trobin en una situació similar.

 

autoAutoescola Novatec, Valls

Juan Sánchez decideix iniciar una nova etapa en la seva vida professional obrint un negoci propi. Amb aquest objectiu es treu la titulació de professor d’autoescola i obre un centre per ensenyar a conduir a la ciutat de Valls. Es tracta de l’Autoescola Boronat ubicada al carrer Esperanto de la capital de l’Alt Camp.

Per tal de garantir el finançament del projecte s’adreça a la seva entitat financera. Un petit crèdit, sumat a capital propi, li permet posar a punt el local i iniciar l’activitat. En menys d’un any ja disposa de dos vehicles i tres empleats. Juan Sánchez es mostra satisfet dels resultats. «Anem a poc a poc i estem contents. No és fàcil però si un s’esforça, es pot», assegura.

 

 

tgnFree Gluten, Tarragona

La Judith Macías és mestra. La crisi la va deixar a l’atur. Mare de dos fills, va tenir clar que per continuar treballant el millor era l’autoocupació: «No trobaré feina si no la faig jo»-
va pensar.

La idea va sorgir de la seva situació personal: té un fill celíac i com a mare era conscient de les dificultats per trobar productes adequats de qualitat: «És un món nou. El menjar és més car i no trobes varietat. A més has d’anar a mil botigues diferents”. La Judith es va informar per Internet i va decidir obrir el seu propi negoci especialitzat en productes per a celíacs i persones amb altres intoleràncies alimentàries.

Per finançar el projecte disposava de la indemnització pel seu acomiadament, va capitalitzar l’atur i va obtenir un microcrèdit per a emprenedors.

La botiga, anomenada Free Gluten, va obrir les portes fa dos anys a l’avinguda Països Catalans de Sant Pere i Sant Pau (Tarragona). S’hi poden trobar tot tipus de productes (farines, cereals, llegums, pasta i productes congelats, entre altres). També tenen pa sense gluten que couen ells mateixos.

Free Gluten ofereix també la possibilitat de comprar on line (www.freeglutentgn.com)  «Com a jove que sóc m’agraden les noves tecnologies per això hem penjat el catàleg a Internet»- explica la Judith. La venda on line representa un 15% de la seva facturació.

 

calafellLa Cuina de l’Amparo, Calafell

La Maria José Huguet i el Francesc Ávalo són mare i fill. La Maria José havia treballat de cuinera durant 25 anys i quan el seu fill –administratiu- es va quedar a l’atur va decidir plegar del restaurant on treballava i iniciar un projecte familiar propi. El Francesc comenta «el meu cap em va dir que m’havia de fer autònom, per això em poso pel meu compte»–assegura.

El projecte, una rostisseria de menjars casolans, es va finançar amb fons propis, la capitalització de l’atur del Francesc i un microcrèdit. La cuina de l’Amparo –que és com s’anomena el negoci– va obrir portes al carrer Mar de Calafell poble el 14 de març de 2014. S’hi poden trobar pollastres a l’ast i plats precuinats elaborats per la Maria José. El negoci funciona molt bé.

«Estem molt contents perquè hem complert un somni»-diu el Francesc, que destaca que cal tenir empenta i tirar endavant. «Quan em vaig quedar a l’atur em vaig plantejar –explica– què fem? No fem res?. La resposta va ser: tirem endavant peti qui peti».

 

vallsGraf 2000, Valls

Amb molts anys d’experiència en el sector de la impremta, quan l’empresa on treballava es liquida, la Mª Carmen Guerra decideix continuar pel seu compte. Conscient que el futur del sector està en la impressió digital, decideix reorientar el negoci i fer una inversió important en maquinària per fer viable el projecte. Un crèdit per a emprenedors fa possible l’adquisició de la tecnologia necessària per obrir portes.

Graf 2000 ofereix tot tipus de papereria comercial, cartelleria i productes de màrqueting per a empreses. L’establiment, situat a l’avinguda del Fornàs de Valls, ocupa dues persones.

La Mª Carmen es mostra satisfeta d’haver fet el pas i afirma «estem contents i crec que creixerem i invertirem més en el futur».