La grip ens posa a prova

Per . Actualitzat el

La setmana passada es va produir una situació que no és nova i que, malauradament, es continuarà repetint. Ens hem de remuntar a l’hivern de 2011- 2012 per trobar un pic de casos de grip tan elevat com el que van viure els nostres hospitals fa uns dies. Aquesta setmana passada es van detectar un 75% més de casos de grip que els dies de més activitat de l’hivern passat. Hem de tirar molts anys enrere per trobar a Catalunya una incidència tan alta i, davant d’aquest tsunami de casos, no és estrany que es visquin situacions de col·lapse en alguns centre sanitaris del país i del territori.

És impossible i gens coherent sobredimensionar els recursos materials i humans per una punta estacional de dos o tres dies, altrament imprevisible pel que fa a incidència. Estaríem malbaratant recursos molt necessaris que no sempre s’acabarien emprant quan possiblement el més necessari és comprensió per part de l’usuari. Salvant les distàncies, ningú espera que no se saturi un centre mèdic davant d’una catàstrofe natural que arriba de manera sobtada i amb una intensitat poc habitual. És evident que no sobredimensionarem les plantilles dels hospitals per si algun dia patim un accident químic sinó que implementarem mesures de prevenció que garanteixin la seguretat de la ciutadania. De la mateixa manera que les químiques treballen per evitar-nos un mal tràngol, la ciutadania ha de treballar per evitar que la grip ens col·lapsi.

En aquest sentit, és importantíssim no perdre el pols amb les vacunes. Si no fos per elles, els casos de grip es multiplicarien cada any de manera incontrolada i la saturació d’alguns centres no duraria només un parell o tres de dies com ha succeït aquest hivern.

La consciència de la població a l’hora d’administrar-se les vacunes de la grip és fonamental per seguir mantenint a ratlla el virus. De la mateixa manera que és necessari continuar apostant per la prevensió en tot l’àmbit hospitalari com a recepta d’estalvi de recursos sanitaris, però també com a eix central per mantenir en les millors condicions el nostre estat físic.