La Càtedra d’Energia de la URV comença a caminar

La Diputació aporta 30.000€ anuals al projecte

Per . Actualitzat el

Aquest migdia s’ha presentat al Palau de la Diputació de Tarragona la Càtedra d’Energia i Desenvolupament, fruit de la col·laboració entre la Universitat, la Diputació de Tarragona i la Mesa d’Alcaldes de l’Energia de Catalunya (MADE). A la presentació hi han participat Josep Poblet, president de la Diputació de Tarragona; Josep Anton Ferré, rector de la URV; Jordi Jardí, president de la MADE; Maria Llop, directora de la Càtedra,; i els alcaldes de la zona MADE.

La missió de la Càtedra és fomentar la recerca en aspectes de difusió socioeconòmica, mediambiental i tecnològica relacionats amb la generació i l’ús de l’energia, així com donar suport a les inquietuds expressades per la MADE i altres entitats públiques i privades del mateix territori.

La Càtedra d’Energia i Desenvolupament s’ha concebut com una eina de reflexió interdisciplinària, de debat i divulgació a l’entorn del desenvolupament territorial. Les principals línies d’investigació de la Càtedra són l’energia lligada al desenvolupament econòmic, l’impacte econòmic i l’avaluació de polítiques energètiques, la regulació de mercats i formació de preus, la sostenibilitat energètica i ambiental, l’eficiència energètica, la tecnologia energètica i la indústria i la geopolítica dels recursos energètics.

Les activitats de la Càtedra s’articulen al voltant de quatre àmbits: formació, recerca, transferència i divulgació. Se centraran en proposar i donar suport a les activitats que contribueixen a la millora de la formació dels agents econòmics del territori en aquest camp, generarà coneixement en matèria d’energia i la seva relació amb el desenvolupament econòmic i col·laborarà amb tots els agents del territori per fer possible l’aplicabilitat dels resultats de recerca aconseguits en aquest terreny. També està previst la difusió -a través de cicles de conferències, jornades o debats- dels resultats aconseguits, actuant com a observatori de la situació energètica a nivell local, regional i internacional.

El conveni que ha fet possible la Càtedra d’Energia i Desenvolupament de la URV s’ha signat per un termini de tres anys prorrogables i la MADE aporta un finançament, amb el suport i col·laboració de la Diputació de Tarragona, de 30.000 euros anuals per a que desenvolupi les seves activitats. La seu de la Càtedra s’ubica a la Facultat d’Economia i Empresa de la URV i la directora de la Càtedra és Maria Llop, professora del Departament d’Economia de la URV.

Sobre la MADE

Cal recordar que la zona MADE inclou els termes municipals d’Ascó, Garcia, Móra d’Ebre, Móra la Nova, Riba-roja d’Ebre, Tivissa, la Torre de l’Espanyol, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i Vilalba dels Arcs. En aquesta zona es produeix més del 70% de l’energia elèctrica que es consumeix a Catalunya, a partir de tres centrals nuclears operatives (Vandellòs II, Ascó I i Ascó II, que sumen 3.146,8 Mw de potència instal·lada), una planta de cicle combinat (La Plana del Vent, 823,3 Mw), tres centrals eòliques (dues a Vilalba dels Arcs, amb 75 Mw, i una a la Fatarella, amb 45Mw), el parc eòlic de 30 Mw, compartit entre Ascó, Móra d’Ebre i Garcia. una central hidràulica (a Riba-roja d’Ebre, amb 232 Mw de potència instal·lada) i dues centrals fotovoltaiques a Móra la Nova (1,5 Mw) i Vilalba dels Arcs (1,5Mw).