La Diputació de Tarragona dedica un llibre a l’escriptora Olga Xirinacs

L’autora ha guanyat els principals premis literaris del país i ha rebut la Creu de Sant Jordi, entre altres reconeixements

Per . Actualitzat el

La Diputació de Tarragona ha dedicat un llibre a la prolífica escriptora tarragonina Olga Xirinacs. La literatura d’Olga Xirinacs. Poesia, narrativa, dietaris està coordinat per l’escriptor i professor de la Universitat Rovira i Virgili (URV) Magí Sunyer i editat per Publicacions de l’Abadia de Montserrat, en col·laboració amb la Diputació de Tarragona.

El volum inclou diferents treballs sobre la figura i l’obra de Xirinacs, escrits per destacats noms de les lletres i de la societat tarragonina i catalana en general: Pere Ballart, Eugeni Perea Simon, Llorenç Soldevila i Balart, Anna Esteve, M. Carme Bernal Creus, Xavier Allué, Joan Maria Pujals i Margarida Aritzeta. Introdueixen el llibre, a part de Josep Poblet, l’exrector de la URV, Francesc Xavier Grau, i el mateix Magí Sunyer.

Sunyer destaca el valor i interès d’aquesta obra per conèixer l’escriptora en tota la seva dimensió: «Constitueix una aportació substanciosa de literatura científica que convenia per fer comprendre l’obra d’una escriptora que no en disposava en la mesura que s’ho mereix». La literatura d’Olga Xirinacs. Poesia, narrativa, dietaris forma part de la col·lecció Serra d’Or de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat, i s’integra en la Biblioteca Ramon Berenguer IV de la Diputació.

El llibre, que ja es pot trobar a les llibreries, completa l’homenatge que se li va retre el maig de 2014 al Palau de la Diputació de Tarragona. L’acte va commemorar els 30 anys del seu Premi Sant Jordi, que li va ser atorgat per l’obra Al meu cap una llosa, i també la publicació del seu poemari Balneari del Nord.

Prolífica i multipremiada, Olga Xirinacs és autora de novel·les, contes, poesia i assaig, i col·laboradora en diferents mitjans de comunicació. Ha estat traduïda al castellà, el basc, l’anglès, l’alemany i el rus, i ha guanyat nombrosos i destacats premis literaris, entre els quals el Sant Jordi, el Josep Pla, el Sant Joan, o el Ramon Llull, a més d’haver obtingut la Creu de Sant Jordi, l’any 1990, i la Medalla de Plata de la ciutat de Tarragona, el 1986.