Dependents de Rússia

Per . Actualitzat el

La caiguda del turisme rus, que durant els darrers exercicis havia servit per salvar els mobles de l’activitat turística a la Costa Daurada, deixa el territori en una situació d’incertesa davant del comportament previst del sector aquest 2015. De fet, a hores d’ara, repertir els números de 2014 seria tot un èxit.

Els agents turístics de les nostres comarques no dubten que aquest serà un any dolent pel que fa al nombre de visitants i, especialment, pel que fa a l’ocupació hotelera en temporada alta a les principals destinacions de casa nostra. Les previsions apunten que a Salou i a la Pineda vindrà menys de la meitat de famílies russes que l’any passat, fet que preocupa força, ja que estem parlant d’un turisme que havia destacat per les seves llargues estades i pel seu alt poder adquisitiu. A hores d’ara, a més a més, és complicat pensar que el territori sigui capaç de compensar aquesta caiguda de visitants eslaus amb la presumible recuperació d’altres mercats tradicionals, com ara el britànic. Si les previsions es confirmen –avançades pel mateix Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona–, amb tota probabilitat la Costa Daurada acumularà dos anys consecutius de caiguda de la seva activitat turística. Ja l’any 2014 el nombre de turistes rebuts (estangers i nacionals) havia estat un 5% inferior al de l’any 2013.

El sector turístic tarragoní, un dels principals motors econòmics de les nostres comarques amb la generació 18% del PIB, és potent i de ben segur recuperarà una tònica creixent en aquest mercat, un cop la situació a Rússia s’hagi establitzat. La feina està feta i el turisme rus està guanyat.

Però l’experiència negativa d’aquests dos darrers anys ha de fer reflexionar al voltant de les estratègies a mitjà termini del sector, que havia vist en els nous rics de l’antiga Unió Soviètica la via més directa per esquivar una crisi que, al final, l’ha acabat tocant. Dependre excessivament d’un únic mercat comporta uns riscos que la Costa Daurada, per potencial i per experiència, pot estalviar-se amb una millor planificació.