Clavegueram polític

Per . Actualitzat el

«La dona de Cèsar no només ha de ser honesta, sinó que també ha de semblar-ho». És una cita que no perd mai l’actualitat i que encaixa com un guant a totes aquelles classes professionals que necessiten ser creïbles amb escreix en la política. Amb el pas dels anys, alguns pseudopolítics s’han convertit en professionals de la política defensant, únicament i exclusivament, els seus interessos personals i els del partit que representen.

És evident que per als polítics el grau d’exigència i control social és molt superior perquè són gestors de la «cosa pública». No accepto de cap de les maneres que ens diguin i ens repeteixin que «tenim els polítics que ens mereixem». Depèn de nosaltres netejar la política d’estafadors, corruptes, aprofitats i mediocres. La política hauria d’estar reservada, exclusivament, a les persones honestes, vàlides i capacitades intel·lectualment. La política no pot ser una mena de clavegueram. Per evitar això han d’estar ben pagats, indubtablement.

Hem de lluitar per aconseguir un canvi de mentalitat i exigir als polítics i càrrecs públics que canviïn la seva manera d’estar, de fer i d’entendre la política. No podem ser benèvols amb la mentida i la promesa fàcil (encara que estem en temps de pre i de campanyes electorals). Hem d’intensificar el control i demanar responsabilitats. No poden, per exemple, exigir-nos austeritat quan ells viuen a «cos de rei».

Política no pot ser sinònim d’impunitat i immunitat. Ni de mentida ni aprofitament personal. No demanem, òbviament, que els polítics (d’esquerres o de dretes, amb carnet partidari o independents) siguin uns peus descalços, però sí que tinguin en compte la veritat, l’honestedat, l’ètica i, sobretot, el poble. Si no és així, els electors hauríem d’actuar en conseqüència a les urnes i, si s’escau, als jutjats.

La política ha estat envaïda per oportunistes que proclamen una falsa honestedat i moral que, fàcilment, s’esvaeixen. En els darrers temps assistim a un rentat de roba bruta dels diferents caps de llista amb clars objectius electorals. Però hauríem de vigilar perquè es tracta d’un joc perillós i poc recomanable, atenent que tots tenim algun episodi del passat que ens pot avergonyir i, fins i tot, fer perdre unes eleccions. Volem gent neta i capacitada. No venedors de fum.

No es tracta només de ser honest, és qüestió, també, de semblar-ho. Tal com es reclamava a la dona de Cèsar. Hem d’evitar enfangar-nos en el clavegueram polític.