La Creu Roja atén el doble de persones sense llar en dos anys

La Unitat d’Emergència Social ha assistit 279 persones aquest 2014

Per . Actualitzat el

La Unitat d’Emergència Social (UES) de Creu Roja Tarragona, que ofereix atenció a persones sense llar, ha duplicat el nombre de persones ateses i ha passat de 99 a 279 entre els anys 2012 i 2014. La institució humanitària ha reforçat les seves intervencions amb aquest col·lectiu, a causa de l’augment de les persones sense llar que s’han produït des de l’inici de la crisi.

Les Unitats d’Emergència Social (UES) estan formades per un equip que integra diferents disciplines com el treball social, l’assistència sanitària o la psicològica, entre altres. Una part molt important d’aquests equips la formen persones voluntàries, una trentena a la demarcació de Tarragona, una cinquantena a Catalunya i prop de 2.000 arreu de l’Estat. Cafè, menjar, abric, materials d’higiene, atenció sanitària, etc., són pautes que segueixen els integrants de les Unitats d’Emergència Social en la seva tasca de suport a les persones que viuen al carrer. A Tarragona, la UES surt un cop per setmana, generalment cada diumenge al vespre.

A la demarcació, Creu Roja disposa d’una UES a la ciutat de Tarragona, que també s’integra en el dispositiu de l’Operació Iglú que s’activa quan hi ha onades de fred. A Catalunya, la Creu Roja té UES a les ciutats de Lleida i Girona, mentre que a Barcelona participa en el dispositiu municipal que s’activa quan hi ha onades de fred. A més, en molts altres punts del territori català, la Creu Roja activa equips d’emergència amb la mateixa finalitat quan baixen les temperatures.

Al conjunt de Catalunya, s’han duplicat en dos anys, de 2012 a 2014, el nombre d’intervencions, que han passat de 153 a 302. Paral·lelament, també ha crescut el nombre total de persones ateses, 2.322 durant el 2014 enfront de les 214 de l’any 2012. Però aquest increment es deu majoritàriament a l’augment d’actuacions de l’entitat i no és atribuïble directament a un augment de persones sense llar.

En el cas de Tarragona, l’increment també es deu al fet que la Creu Roja va posar en marxa l’any passat el Centre d’Atenció Diürna Tomàs Grau. Així, entre les persones ateses el 2014, no només estan les ateses al carrer, sinó també les d’aquest centre, on s’ofereix a les persones sense llar la possibilitat de dutxar-se, de rentar-se i assecar-se la roba, o de tenir un espai de socialització i reinserció.