Els preus han baixat un 1,4% a Tarragona aquest darrer mes

Segons el sindicat UGT, aquest descens no implica la recuperació de la capacitat adquisitiva de les famílies

Per . Actualitzat el

L’IPC del mes de gener s’ha situat en un -1,4% a Catalunya i un -1,6% a Espanya. Els grups amb més influència en aquesta baixada han estat el vestit i el calçat, per les rebaixes d’hivern (-15,3% a Catalunya i -15,2% a Espanya) i el transport, pel descens dels preus de carburants i lubricants (-2,8% a Catalunya i -2,7% a Espanya).

Pel que fa a la variació interanual, l’IPC s’ha situat en el -0,9% a Catalunya i el -1,3% a Espanya. En un any els preus del grup de transports han baixat un 8,1% a Catalunya i un 7,7% a Espanya.

Pel que fa al territori, els preus han caigut a totes les demarcacions, fins i tot per sobre de la mitjana catalana.  A Tarragona la caiguda ha estat  de l’1,4% en el darrer mes i de l’1,7% en termes interanuals, per tant per sobre de la mitjana catalana i espanyola, igual que a Girona i Lleida. A Barcelona el descens mensual ha estat de l’1,3% i la interanual, del 0,7%.

Segons el sindicat UGT, «Les baixes taxes d’inflació, fins i tot negatives, no són només conseqüència de la baixada del preu del petroli. Les dades demostren que el consum de les llars no es recupera, donada la situació  d’atur, la cada cop més elevada precarietat laboral (temporalitat, parcialitat, etc.) i els baixos salaris. Les famílies continuen perdent poder adquisitiu, endeutades i amb feines i ingressos cada cop més precaris. Són les greus conseqüències que han provocat les polítiques «austericides» i la reforma laboral. Per tant, no podem parlar de recuperació econòmica».

Des del sindicat també s’avisa del risc d’entrar en una situació de deflació a conseqüència de l’augment de preus dels béns de primera necessitat, que encareixen la cistella de la compra de les persones amb rendes més baixes. Així, segons el sindicat, les taxes de variació interanual d’aquests grups de despesa situen «l’IPC del «mileurista» de gener a Catalunya en un -0,5%, 4 dècimes per sobre de l’IPC “oficial“».