Tarragona ja té lligat un operador per instal·lar un hotel de luxe al centre

La ciutat es marca com a fita superar les 3.000 places d’hotel l’any 2017, quan es preveu una major afluència de visitants

Per . Actualitzat el

La conselleria de Turisme de l’Ajuntament de Tarragona està treballant amb diversos operadors per incrementar l’oferta hotelera. Asseguren que ja tenen una empresa molt interessada a instal·lar un hotel de 4 o 5 estrelles al centre de la ciutat però que estan «flirtejant» amb moltes altres perquè amb vista al 2017 esperen incrementar el nombre de places hoteleres entre 500 i 800 més.

A hores d’ara, Tarragona disposa de 2.349 places hoteleres. Cap d’aquestes places és de cinc estrelles, una mancança que l’alcalde Ballesteros ja ha apuntat en diverses ocasions i que podria estar resolta si el projecte de Ca l’Ardiaca no s’hagués aturat.

De quatre estrelles n’hi ha 1.121, pertanyents als quatre establiments que tenen aquesta categoria. La resta són majoritàriament de tres estrelles (1.066 places) i n’hi ha 162 d’una i dues estrelles. A aquestes xifres cal sumar les 170 places que ofereixen les set pensions de la ciutat i les 6.000 dels càmpings.

Amb tot cal recordar que la Costa Daurada disposa d’unes 50.000 places d’hotel. És a dir, que Tarragona té menys d’un 5% de les places totals d’hotel de la destinació turística de la qual és capital.

La consellera de Turisme del consistori tarragoní, Patrícia Anton, reconeix que aquest dèficit s’està fent més evident a causa del creixement turístic que ha patit la ciutat durant els darrers cinc anys. Per aquest motiu des de la conselleria que lidera s’està oferint la ciutat a operadors hotelers internacionals als quals es mostren les xifres de visitants que rep la ciutat cada any i se’ls explica les necessitats hoteleres que té la ciutat. A partir d’aquí, són les empreses les que decideixen si volen apostar per un hotel cèntric o per un ressort i si volen posar un establiment de quatre o de cinc estrelles. Anton admet que en fa falta almenys un d’aquests, ja que «en alguns casos hem tingut públic que demana aquest tipus d’allotjaments».

grafic_hotel

 

Projectes pendents

Preguntada per Ca l’Ardiaca, Anton assegura que «serà un hotel de cinc estrelles», que es preveu que aviat l’empresa propietària posi la lona i que el departament de Llicències de l’Ajuntament està donant-los pressa. Amb tot, l’hotel de la Part Alta no té data.

El que sí hauria pogut estar en marxa aquest 2015, segons la regidora tarragonina, és el que es preveia a la Ciutat de Repòs i de Vacances. «Però els terrenys no són nostres i és una llàstima que la Generalitat deixés escapar aquesta oportunitat», comenta Anton referint-se a uns inversos interessats a posar un ressort en aquest complex.

Des de la delegació del Govern català a Tarragona es recorda que abans de rebre els inversos el que cal fer és definir els usos futurs de l’espai. Segons fonts de la Generalitat, això passaria per una trobada entre ambdues administracions i l’aprovació en ple municipal de la modificació pertinent del POUM. Arribat el cas, les opcions poden ser variades tant pel que fa als usos de l’espai (no necessàriament ha de ser només turístic i pot incloure algun equipament social) com pel que fa a la seva gestió (públics i/o privats).

De tota manera, la Ciutat Residencial no és l’única opció per a les empreses interessades a instal·lar un ressort a Tarragona. Anton explica que des del Patronat també s’ofereix l’espai que ocupa l’antic sanatori de la Savinosa als operadors hotelers d’arreu. Aquest espai depèn de la Diputació de Tarragona i encara està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local, tot i que fa més d’un any que l’alcalde Ballesteros i el president Poblet van signar un conveni que preveia la descatalogació de l’espai com a primer pas per a la seva explotació publicoprivada.

Per aquest motiu, des del Patronat de Turisme admeten que busquen més aviat operadors interessats a ubicar hotels en terrenys que pertanyin a l’Ajuntament o que siguin de propietaris privats i estiguin en venda.

Sobrats de càmpings

Malgrat la necessitat hotelera, la consellera de Turisme recorda que la ciutat té 6.000 places de càmping i que en els darrers anys aquests establiments han anat augmentant l’oferta i la qualitat dels serveis. Com a exemple, Anton destaca que la distinció que va rebre el càmping Tamarit Park a la Gala celebrada a Utrecht el passat mes de gener en la qual els Clubs Automobilistes Holandès i Alemany van escollir-lo com un dels set càmpings de cinc estrelles del Camp de Tarragona.