Quan la policia… menteix

Per . Actualitzat el

La inseguretat és, sobretot, una qüestió de percepció. Un sentiment general que pot provocar alarma social i fins i tot pànic col·lectiu. Si afegim els rumors i la manca d’informació, el resultat pot ser explosiu i de conseqüències perverses i incontrolables. Recentment, Tarragona va ser protagonista d’un episodi que va fer córrer rius de tinta i ocupar moltíssims espais informatius. Una informació donava compte que el Parc Central podria ser l’escenari d’un atac terrorista. Una notícia que va fer saltar pels aires tota la tranquil·litat d’un dissabte a Tarragona, la qual s’ha vist corroborada per un espectacular dispositiu policial en les immediacions del centre comercial (abans s’havia muntat un polèmic control a l’estació de Renfe). La confusió i la rumorologia estaven servides. Des del gabinet de premsa dels Mossos d’Esquadra, davant l’allau de trucades dels periodistes, s’amagava la informació assegurant que es tractava d’un ‘control rutinari’. Res més allunyat de la realitat. I el pitjor és que els portaveus de la policia autonòmica sabien que ens mentien/enganyaven. No van saber estar a l’alçada. No van ser capaços de frenar la rumorologia i recuperar el sentiment de seguretat. He de confessar que els Mossos em van decebre. Van enganyar els periodistes, els únics que podrien transmetre a la població un missatge de tranquil·litat. Van estimar-se més mantenir una mentida que rebatre les xafarderies. És aconsellable que la policia de Catalunya – o qualsevol altra – no falti a la veritat per evitar que s’enfangui en el descrèdit i en la desconfiança. No podem permetre que a causa de mentides i enganys, els cossos policials alimentin el sentiment d’inseguretat i contribueixen a la rumorologia. La pressió mediàtica no pot ser mai l’excusa. La funció dels gabinets de premsa no pot ser mai la d’enganyar o enredar, sobretot si es tracta d’una situació d’alarma social. Els controls policials de prevenció són útils sempre i quan el seu resultat no sigui contrari al seu objectiu. La seguretat està renyida amb la mentida policial.