Tarragona tindrà UCI Pediàtrica l’any 2016

Anualment uns 400 nadons i infants tarragonins són derivats a hospitals de Barcelona davant la manca d’aquest servei especialitzat a les nostres comarques

Per . Actualitzat el

La Regió Sanitària de Tarragona treballa per obrir al llarg de l’any 2016 una Unitat de Cures Intensives (UCI) Pediàtrica que posi fi a la derivació sistemàtica de nadons i infants del territori a centres hospitalaris de l’àrea de Barcelona.

En l’actualitat, uns 400 menors de les nostres comarques amb problemes complexos de salut són ingressats cada any en centres barcelonins davant la inexistència d’aquesta UCI pediàtrica a la capital tarragonina, fet que provoca un autèntic trasbals a les famílies que ingressen els seus fills malalts a més de 100 quilòmetres dels seus domicilis. Aquesta mancança del sistema sanitari de Tarragona ha estat posada sobre la taula pels equips de pediatria dels dos hospitals de la ciutat, Joan XXIII i Santa Tecla, que veuen la necessitat de dotar el territori d’aquest servei essencial i de referència, tant per garantir una bona atenció pediàtrica a la zona com per corregir el greuge que històricament ha suportat la població tarragonina en aquest àmbit assistencial.

Gràcies a la Unitat Funcional de Pediatria creada amb el projecte Tgn Salut Aliança Estratègica entre proveïdors sanitaris del Tarragonès i Baix Penedès (ICS, GIPPS i Xarxa de Santa Tecla), els pediatres de Tarragona han treballat en el disseny d’un pla d’atenció integral per a la població infantil del territori. El projecte assistencial, liderat pel doctor Ricardo Closa (cap de servei de la Unitat de Pediatria de Joan XXIII), passa per la coordinació de protocols i recursos entre ICS i Xarxa de Santa Tecla i, òbviament, per la posada en marxa de l’esmentada UCI pediàtrica al centre de referència de la capital tarragonina, fet que evitarà la derivació a Barcelona d’uns 400 casos anuals d’infants amb problemes greus de salut.
El projecte també té en compte la necessitat de constituir un sistema de transport sanitari pediàtric propi per al conjunt de les comarques tarragonines. Com a exemple, cal dir que en l’actualitat si cal traslladar en ambulància un menor d’edat crític des de l’hospital de Santa Tecla a Joan XXIII, el transport ha de venir des de Barcelona. Per tant, cal esperar un vehicle que es desplaça uns 100 quilòmetres per després cobrir els menys de tres quilòmetres que separen els dos hospitals de la capital tarragonina.

Els pediatres de Joan XXIII i Santa Tecla dissenyen un pla integral d’atenció infantil per al territori que veurà la llum l’any 2016

Horitzó 2016

Després de mesos d’anàlisi i d’intercanvi d’impressions entre els equips professionals d’ambdós hospitals i els experts de la Regió Sanitària de Tarragona, la Unitat Funcional de Pediatria de Tgn Salut Aliança Estratègica ha presentat ja la seva proposta al departament de Salut. Segons ha pogut saber Notíciestgn, la UCI pediàtrica s’ubicaria a la quarta planta de l’Hospital Joan XXIII, al costat de neonatologia i pediatria, i requeriria una inversió inicial de 600.000 euros per tal de convertir l’actual zona de despatxos en una nova Unitat de Cures Intensives (UCI) per a infants.  A aquesta inversió inicial caldria afegir posteriorment el cost dels recursos tècnics i del personal sanitari necessaris per al funcionament de la nova unitat. Segons els experts en pediatria de les nostres comarques, amb la posada en marxa de la UCI Pediàtrica a Joan XXIII s’evitarien la pràctica totalitat de derivacions que en l’actualitat es realitzen a centres de Barcelona, passant de les 400 anuals d’ara a menys d’una desena (sobretot els casos de cardiopaties).
El director dels Serveis Territorials de Salut, Josep Mercadé, ha confirmat que el departament considera «molt interessant» i que veu «amb bons ulls» la proposta de la Unitat Funcional de Pediatria dels proveïdors sanitaris de Tarragona. Mercadé apunta que primer es procedirà a la implantació d’una xarxa de transport pediàtrica pròpia per al territori i que la posada en marxa de la UCI Pediàtrica està fixada «en l’horitzó 2016», fet que representarà un autèntic salt qualitatiu per al sistema sanitari de Tarragona.

Amb la nova UCI, ubicada a la quarta planta de Joan XXIII, la derivavió de nadons i infants Barcelona es reduirà a una desena l’any