Més de 900 alumnes diuen no a la violència

L’acte d’Oxfam-Intermón es va dur a terme al Palau Firal i de Congressos

Per . Actualitzat el

Els centres educatius de la ciutat va omplir el Palau Firal i de Congressos de Tarragona en la celebració conjunta, duta a terme el passat divendres, del DENIP (Dia escolar de la no-violència i la pau).

Amb el títol «La PAU és la clau!», l’acte, organitzat a proposta del Grup de Tarragona de la Xarxa d’educadors i educadores per a una ciutadania global, impulsada des d’Oxfam-Intermón, va incloure la participació de tretze centres educatius de la ciutat —Col·legi Carmelites, Col·legi El Carme, Col·legi La Salle Torreforta, Col·legi Vedruna-Sagrat Cor, Escola El Miracle, Escola Pau Delclòs, Escola de Pràctiques, Escola Tarragona, Escoles d’Educació Especial Estela, Sant Rafael, La Muntanyeta i Solc i Institut Pons d’Icart— amb més de 900 alumnes d’Educació Primària i Secundària i la participació de l’Escola Municipal de Música de Tarragona, del Conservatori de Música de la Diputació de Tarragona, del Cor Rossinyols del Cor Ciutat de Tarragona, del Cor Tarracosons, així com de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona.

Aquest acte és una de les propostes conjuntes de treball del grup d’Educació per la Pau, que des de fa tres anys treballa a Tarragona, amb la voluntat d’impulsar línies de treball sobre l’educació per la pau, que puguin ser desenvolupades i assumides pel màxim nombre d’escoles de la ciutat, a través d’activitats compartides i de la seva avaluació.

L’acte conjunt de celebració del DENIP és una d’aquestes activitats i té com a objectiu posar en comú el treball realitzat dins del projecte durant el primer trimestre del curs, així com compartir reflexions i propostes sobre l’educació per la pau.

L’objectiu d’aquest grup és «compartir la feina feta entre tots i fer sentir les nostres veus en favor de la necessitat de construir un món més igualitari, més just, més solidari, reivindicant la cultura de la pau. Un conjunt de valors, actituds i comportaments que reflecteixen el respecte a la vida, a l’ésser humà i la seva dignitat. Posant en primer plànol els drets humans, el rebuig a la violència en totes les seves formes i l’adhesió als principis de llibertat, justícia, solidaritat i tolerància, així com la comprensió entre els pobles, els col·lectius i les persones».

Es van poder sentir una selecció de poemes, contes i cançons que els alumnes dels diferents centres educatius han elaborat durant el primer trimestre del curs, en diferents àrees del currículum escolar, així com l’actuació conjunta de les Escoles d’Educació Especial o la interpretació de la cantata L’homenet de paper, una adaptació del conte de Fernando Alonso amb música d’Ernest Rodríguez, que ens fa reflexionar sobre temes molt diversos, entre d’altres sobre els mitjans de comunicació i les seves funcions, o sobre la necessitat de cercar la confiança en el gènere humà i convidar a descobrir tot allò de positiu que hi pot haver, com la solidaritat, la generositat, l’amistat, l’alegria… Un text per reflexionar i compartir, que convertit en cantata, expressament per aquest acte, ha permès la realització d’un treball conjunt molt adequat per aquest projecte.

Tots els participants, tant els que va pujar a l’escenari, com els que es van implicar des de la platea i l’amfiteatre del Palau Firal, van gaudir d’un acte, en el qual van participar Francesc Mateu, director d’Oxfam-Intermón de Catalunya i Andorra i de la regidora d’Ensenyament i Patrimoni de l’Ajuntament de Tarragona, Carme Crespo.