A l’espera de cops de vent molt violents al litoral de Tarragona

Protecció Civil activa la fase d’alerta per episodis de vent molt intens entre dijous i divendres i recomana extremar les precaucions

Per . Actualitzat el

Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha activat la fase d’ALERTA del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per forts vents, d’acord amb les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), que indiquen que hi haurà vent molt intens a la major part del territori a partir de dijous. Aquestes ventades seran especialment violentes durant la matinada de dijous a divendres i part del matí de divendres a les comarques del litoral i prelitoral central i de Tarragona, així com al sud de la Catalunya Central.

A partir del matí de dijous, el vent, que podrà arribar a ser violent i persistent amb cops de més de 90 km/h, afectarà les cotes altes del Pirineu Occidental i les comarques del litoral i prelitoral central i de Tarragona. A partir del migdia de demà s’intensificarà el fenomen en aquestes mateixes zones, i afectant també però amb menor probabilitat gairebé tot Catalunya. A partir del vespre de dijous, els valors de vent ja seran intensos i podran produir incidències.

Dijous, les comarques on es preveu que puguin haver-hi més incidències són, segons la previsió: Anoia, Priorat, Conca de Barberà, Alt Camp, Alt Penedès, Baix Llobregat, Vallès Occidental i Barcelonès. Amb tot, les comarques de muntanya tindran els valors de vent més elevats sobretot a cotes altes i tot el territori es veurà afectat per vent intens i/o violent incrementant-se amb el pas de les hores.

Segons les previsions de l’SMC, l’episodi serà especialment greu durant la matinada de dijous a divendres, i durant el matí de divendres, moment de màxima intensitat del temporal de vent, amb cops de més de 125 km/hora sobretot als dos Pallars, Alta Ribagorça, Alt Penedès, Anoia, Alt Camp, Conca de Barberà i Priorat, i valors de més de 90 km/h en general a les comarques del litoral i prelitoral central i de Tarragona. La resta del territori es veurà afectat igualment per ventades generalitzades i valors que poden superar els 90 km/h. Aquestes ventades poden provocar potencialment incidències especialment en les zones metropolitanes, on cal extremar la prudència.

Protecció Civil de la Generalitat ha informat a tots els municipis afectats de les previsions de vent pels propers dies, i els ha recomanat que prevegin la suspensió de totes les activitats a l’aire lliure, incloses les extraescolars, i el tancament dels espais públics (parcs, jardins i similars) a les zones i períodes concrets de major afectació, abans detallats.

Protecció Civil remarca que d’acord a les previsions es tractaria d’un episodi especialment important amb possibilitat de danys i efectes greus en els períodes i zones abans indicats. Per tant, la població ha d’extremar la prudència en la mobilitat tant en vehicle com a peu, i limitar les activitats a l’aire lliure en les zones afectades davant la previsió d’incidències.

Durant la màxima intensitat del vent cal evitar realitzar activitats a l’aire lliure si no són segures, en especial a muntanya. Dins els nuclis urbans de les poblacions més afectades, cal recollir o lligar de forma segura tendals i retirar qualsevol element inestable situat a l’exterior a terrasses o similars, ja que poden precipitar-se i provocar un accident. Durant la màxima afectació del vent cal evitar situar-se a prop d’elements que puguin caure (murs, arbres, tancaments, bastides que es moguin, senyals, mobiliari urbà en alçada o altres similars). Aquestes mesures seran especialment necessàries a partir de la matinada del dijous a divendres i durant part del matí de divendres.