Prop de 1.700 naixements als hospitals de la Xarxa de Santa Tecla el 2014

A l’hospital tarragoní de Santa Tecla van néixer 1.010 nadons mentre que al centre del Vendrell es van registrar 685 naixements

Per . Actualitzat el

L’Hospital de Santa Tecla de Tarragona i l’Hospital del Vendrell van assistir un total de 1.695 naixements de nous tarragonins i tarragonines durant l’any 2014. El centre de la Rambla Vella de Tarragona, que des del passat un parell d’anys disposa d’una nova àrea de maternitat amb habitacions individuals, va assistir un total de 1.010 parts. El centre de la capital del Baix Penedès, per la seva banda, va assistir 685 naixements.

Entre les maternitats més ben valorades al conjunt de Catalunya

Els dos hospitals de la Xarxa de Santa Tecla a les comarques del Tarragonès i el Baix Penedès disposen d’unes instal·lacions òptimes per assistir naixements al territori. L’any passat, els dos centres van registrar un total de 1.695 naixements. De fet, les dues maternitats dels hospitals de Santa Tecla i del Vendrell són dues de les més ben valorades per les usuàries de tot Catalunya. Així es desprèn de la darrera enquesta de satisfacció entre usuaris elaborada ara fa un any pel Cat-Salut en l’apartat d’atenció de l’embaràs, el part i el postpart (puerperi). El centre de la Rambla Vella de Tarragona, d’acord amb les persones enquestades, mereix la millor valoració global de tots els hospitals del país (8,56 punts sobre 10) i, a més a més, destaca especialment en el bon tracte que els seus professionals (metges, infermeres i llevadores) ofereixen durant tot el procés de portar una nova vida al món. La maternitat de l’altre hospital de la Xarxa de Santa Tecla, el del Vendrell (Baix Penedès), és també per als usuaris una de les millors de Catalunya (amb una puntuació de 8,51 punts). De fet, cap de les famílies que han tingut un fill a l’hospital penedesenc en els darrers temps es planteja canviar de centre quan arribi el moment de tenir-ne un altre.

A aquestes dades dels dos centres de la Xarxa de Santa Tecla cal afegir la gran valoració assolida pel servei de l’hospital de referència del territori, el Joan XXIII, que obté 8,34 punts sobre 10, també per sobre de la mitjana de Catalunya (situada en 8,19 punts).

Amb els resultats d’aquesta enquesta a la mà es conclou que la capital tarragonina disposa, segons els mateixos usuaris, de la millor atenció maternoinfantil de Catalunya. La col·laboració interhospitalària fa possible que les dones embarassades valorin amb un notable molt alt l’atenció rebuda duran tot el procés a qualsevol dels tres centres del territori, mantenint com a premissa que els casos de risc (parts prematurs, patologies durant l’embaràs, etc.) són derivats i atesos a Joan XXIII, fet que afegeix una rellevància encara més alta als 8,34 punts assolits pel servei del centre de referència.

 

Visita-Maternitat

 

Programa «Néixer a la Xarxa»

L’atenció que la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla ofereix a les gestants va més enllà del moment del part. El programa Néixer a la Xarxa inclou formació a les futures mares i a les seves parelles durant l’època de gestació on se’ls explica amb detall tot allò que cal saber sobre l’embaràs, la dieta, l’exercici físic que es pot fer, classes de preparació del part, etc. A més, els futurs pares poden conèixer les instal·lacions i fer qualsevol tipus de consulta als professionals que estaran amb ells durant el dia del part, amb l’objectiu que l’experiència sigui al més gratificant possible.

 

Maternitat-Santa-Tecla

 

Hospital de Santa Tecla

El 2014 ha estat especialment important per a l’àrea de maternitat de l’Hospital de Sant Pau i Santa Tecla, ja que ha estat el primer any sencer de treball al nou espai habilitat a la quarta planta de l’hospital, amb un total de 13 habitacions individuals i una sala de nadons (nursery) de primer nivell, tot posat en marxa la primavera de 2013.

Aquest canvi va representar la desaparició de la històrica maternitat del centre ubicada a la segona planta, una de les parts més antigues de l’edifici i que s’havia quedat obsoleta. El nou emplaçament ha comportat una gran millora tant per als usuaris com per al personal del centre, ja que ocupa un espai especialment remodelat i adaptat a les necessitats tant dels professionals sanitaris que hi treballen com de les famílies.

En aquest sentit, els professionals disposen de tots els mitjans tècnics necessaris per fer el seguiment i control dels nounats i, per a les famílies, les habitacions individuals aporten una gran intimitat en un moment tan important.

 

Maternitat-El-Vendrell

 

Hospital del Vendrell

L’Hospital del Vendrell es consolida any rere any com un dels centres pioners de Catalunya en parts no medicalitzats, que permeten donar a llum sense necessitat d’entrar a la sala de parts. El part no medicalitzat permet la mobilitat de la mare que, seguint les seves sensacions i amb l’assessorament continu dels professionals del centre sanitari, pot anar triant la postura que li resulti més còmoda per donar a llum. Segons els experts, es tracta de facilitar un part poc medicalitzat i permetre que la mare tingui consciència i, fins i tot, gaudeixi de l’experiència de donar a llum. Una de les principals diferències amb el part convencional o medicalitzat és l’analgèsia. A l’Hospital del Vendrell es limiten a reduir el dolor de la zona vaginal, fet que possibilita que la mare tingui plena sensibilitat a les cames i per tant, practiqui el mètode del «part en moviment sense dolor».

Una altra gran diferència amb el part convencional és el lloc on es realitza. Mentre que el part medicalitzat es fa en una sala de parts, el part natural es fa en una habitació íntima i plena de comoditats. En tots els casos el naixement està sotmès al control continu per part de les llevadores del centre sanitari i el mètode s’aplica sempre seguint la voluntat dels pares i només en el cas que la seguretat de la mare i el nadó estigui garantida en tot moment. En cas contrari, a l’hospital del Vendrell diposen d’una sala de parts convencional i la presència dels especialistes, que intervenen si és necessari per garantir la seguretat del part.