La Xatonada Popular repartirà més de 2.000 racions de xató entre els visitants

Un jurat especialitzat valorarà els concursants del 29è Concurs de Mestres Xatonaires mentre la reconeguda xef Fina Puigdevall fa una ‘showcooking’

Per . Actualitzat el

El diumenge 1 de febrer, a partir de les 10 del matí, a la Rambla del Vendrell tindrà lloc la tradicional Xatonada Popular amb el 29è Concurs de Mestres Xatonaires, la 28a Exhibició de Xatonaires Infantils i la 22a Fira de productes alimentaris naturals i artesanals.

Aquest any és previst repartir 2.300 racions de xató entre tots els visitants, a un preu de 7 euros cada degustació; també hi haurà espectacles d’animació, estands relacionats amb el món del xató, degustacions de cafè, tallers de cuina i jocs per a infants, etc.

Una de les novetats d’aquest any és que, durant el concurs de Mestres Xatonaires –per al qual encara queden algunes places lliures– la xef Fina Puigdevall, del prestigiós restaurant Les Cols d’Olot i ambaixadora de la Ruta del Xató d’aquest any, oferirà una showcooking en directe sobre el xató. D’altra banda, des de fa uns dies s’han començat a realitzar els cursos per a infants i adults per aprendre a fer xató, una iniciativa que va començar ara fa uns anys i que ha donat uns grans resultats, tal com es pot comprovar en el cas de la guanyadora de l’any passat, Laia Alfaro. La jove, que aleshores tenia 16 anys, havia assistit a aquests cursos a l’escola i va decidir presentar-se per primera vegada al concurs, del qual va resultar vencedora. Aquest any uns 270 alumnes de les escoles del Vendrell participaran en aquests cursos i uns 200 ho faran a l’exhibició infantil.

El jurat d’aquest any està integrat per Martí Carnicer Vidal, alcalde del Vendrell; Paco Azuaga, president de l’Associació Gastronòmica de la Universitat del Xató de Catalunya; Alicia Ortiz Figueras, membre del grup de Cintes del Vendrell de l’Embarcada; Enric Ribera Gabandé, periodista i escriptor de gastronomia i viatges; Laia Alfaro, guanyadora de la Xatonada Popular 2014; Maite Medina Moreno, vicepresidenta del Casal Familiar del Vendrell; Marc Orozco, periodista gastronòmic i director del programa de ràdio Deixa’m tastar (emès en 25 ràdios locals de tot Catalunya); Marcos Falagan, periodista especialitzat en gastronomia i enoturisme i blogaire del bloc: gastronovi.wordpress.com; Aida Escarré; membre del Ball de bastons del Vendrell; Oriol Rossell, propietari de l’Obrador Pastissers del Vendrell i representant del col·lectiu Terra i Taula; Ramon Mestre Sabate, representant de Cicles Vendrell; Salvador Vallès Ferré, vicepresident del Gremi d’Hostaleria del Baix Penedès i propietari de l’Hotel Antiga.

El concurs repartirà els tradicionals premis per als tres primers classificats (1r classifi cat: 300€ i cafè Brasilia per a un any; 2n classifi cat: 150€ i cafè Brasilia per a mig any i tercer classificat: 100€ i cafè Brasilia per a tres mesos); també s’obsequiarà els sis primers classificats amb 2 xatonades, gentilesa de diversos restaurants del Vendrell. Tots els participants rebran un diploma acreditatiu i un lot de Cafès Brasilia.