Els casos de grip es multipliquen per 10 en el darrer mes al territori

El virus comença a tenir incidència epidèmica i es preveu que en les pròximes setmanes s’assoleixi el pic màxim de casos als serveis d’urgències

Per . Actualitzat el

Després d’un inici d’hivern tranquil pel que fa a la incidència de les malalties relacionades amb el fred, la setmana del 12 al 18 de gener el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya va establir el llindar epidèmic de grip al conjunt de comarques de Catalunya en 102,02 casos per cada 100.000 habitants. Aquesta setmana passada la grip ja afectava 109 persones per cada 100.000. La incidència de la grip entre la població tarragonina no difereix de la resta del país. Aquest any s’han distribuït un total de 79.000 vacunes entre la població de les comarques tarragonines, 20.000 de les quals als centres d’atenció primària i hospitals de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla.

Segons el darrer informe de control epidemiològic de la Generalitat, la incidència de la grip ha entrat de ple en un procés ascendent. La quarta setmana de gener, dels dies 18 al 24, la incidència de processos gripals a la nostra regió sanitària ja va arribar als 83 casos per 100.000 habitants, superior a la de la setmana anterior (51 casos per cada 100.000 habitants) i molt superior als 0,5 casos per cada 100.000 habitants que es registren en època de bon temps. Aquesta és una situació que es considera habitual per l’època de l’any, tot i que ha arribat uns dies després respecte a l’hivern passat. S’espera que en les pròximes setmanes s’assoleixi el pic màxim de casos de grip, un fet que també és habitual i que podria superar els 400 casos per cada 100.000 habitants, quadruplicant així el llindar epidèmic establert pel departament de Salut de la Generalitat. Des que l’administració va decretar el llindar epidèmic, ara fa tres setmanes, els serveis d’urgències del territori han diagnosticat més de 600 casos de grip. De fet, en un mes s’ha passat de diagnosticar una mitjana de 30 casos setmanals (a inicis de desembre de 2014) a prop de 300 casos (tercera setmana de gener de 2015).

La doctora Sílvia Flores, cap d’Urgències de l’hospital de Santa Tecla, assegura que «aquest any la grip ha arribat amb força i es fa notar sobretot entre la població infantil». De fet aquesta també és una tònica general a tot Catalunya, ja que el 52% dels casos detectats fins ara corresponen a població pediàtrica. Als centres de la Xarxa de Santa Tecla, segons la doctora Flores, també s’ha detectat «un important nombre de casos de gastroenteritis vírica, associats o no a processos gripals, que afecten majoritàriament persones adultes».

Doctora

La Grip

La grip és una malaltia infecciosa d’origen víric que en els humans provoca uns símptomes molt característics, que no s’han de confondre amb els d’un refredat comú (vegeu quadre).

Aquests símptomes són: esgarrifances, febre, dolor muscular, malestar general… No és una malaltia greu però si es dóna en persones que presenten una situació de risc es pot complicar. El tractament és simptomàtic, és a dir, no hi ha un medicament específic que curi la malaltia, sinó que es tracten els símptomes. Generalment s’administra paracetamol i es recomana fer repòs mentre dura el procés, que se sol ser d’una setmana.

La grip és una infecció de les vies respiratòries causada pel virus Influenza i que s’encomana fàcilment d’una persona a una altra. A Catalunya arriba amb l’hivern, la majoria de les vegades a partir de la segona quinzena de desembre, i s’incrementa habitualment durant les primeres setmanes de gener. Aquest any, però, ha arribat amb un considerable retard, coincidint amb la dràstica davallada de les temperatures. El virus de la grip es propaga per les microgotes que s’escampen amb la tos i els esternuts de les persones afectades. El virus s’escampa per l’aire durant 4-6 hores i comença a afectar les vies aèries. La malaltia apareix entre les 18 o 72 hores després de la primera infecció. Els símptomes acostumen a durar entre 5 i 6 dies. Una de les particularitats del virus de la grip és la seva variabilitat genètica: està subjecte a una sèrie de canvis que fan que no el puguin reconèixer els anticossos formats prèviament pel nostre cos. Els virus que conformen la grip són de diferents tipus i d’aquesta barreja en resulta un tipus de virus diferent cada any, cosa que el fa difícil de combatre.

Com a via preventiva, especialment entres els grups poblacionals considerats de risc (gent gran, malalts respiratoris crònics de totes les edats, dones embarassades i personal de seguretat i sanitari), els centres de primària distribueixen abans de l’inici de l’hivern la vacuna antigripal. Enguany a la Regió Sanitària de Tarragona s’han distribuït unes 79.000 vacunes, 20.000 de les quals a través dels serveis de primària de la Xarxa de Santa Tecla (Tarragonès i Baix Penedès). La vacuna no garanteix al 100% evitar el contagi però redueix molt les possibilitats i és fermament recomanada per les autoritats sanitàries per mantenir la grip a ratlla.

La Grip