La Via Augusta arribarà fins a la Móra convertida en una avinguda verda

Ballesteros vol transformar l’antiga N-340 en una gran via verda i construir un mirador a l’altura de la Savinosa

Per . Actualitzat el

Als despatxos d’alcaldia de l’Ajuntament de Tarragona fa temps que es treballa en un projecte que transformarà per complet la fesomia de la zona de Llevant de la capital tarragonina. Els tècnics treballen en la transformació de l’antiga N-340 en una gran avinguda plena de serveis on el trànsit de vehicles pugui conviure amb seguretat amb el pas de vianants, la pràctica d’activitats esportives i la possibilitat d’accedir a peu a una de les poques zones verges que queden a tot el litoral català. Ballesteros i el seu equip ultimen els detalls d’un projecte que preveu incloure l’antiga nacional dins de la trama urbana de Tarragona i rehabilitar-la com a continuació de la Via Augusta fins a la Móra, passant per totes les urbanitzacions de la zona i pels principals punts d’interès culturals (com ara la Torre de l’Escipions) i naturals (per exemple la Platja de la Savinosa o la Llarga).

L’ambiciós projecte, al qual notíciestgn ha tingut accés, preveu convertir l’actual N-340 al seu pas per la zona de Llevant en una avinguda verda a l’abast de molt poques ciutats de l’Estat. S’habilitaran carrils bici, vials per a vianants a ambdós costats de la carretera i, al llarg del recorregut, zones verdes, parcs i zones d’oci que convidin la ciutadania a gaudir amb seguretat i a peu del litoral tarragoní.

L’objectiu del consistori és, respectant al màxim el traçat actual de la nacional, dotar tot el recorregut d’arbres, de zones enjardinades i d’una ambientació que reforci i complementi l’encant natural de la zona. En aquest sentit, es té en compte la possibilitat d’aixecar barreres naturals per evitar l’impacte visual de les vies de tren que passen per davant de les platges.

Amb aquesta actuació serà possible, doncs, passejar per la zona, accedir a peu a platges emblemàtiques com la Savinosa i la Llarga, als càmpings de la zona i fins i tot caminar amb seguretat fins a la Torre de l’Escipions o fins al Mèdol. Els amants de la bicicleta i dels patins també podran gaudir de l’entorn gràcies a vials especialment habilitats.

Pel que fa als habitants de les diferents urbanitzacions de Llevant (Boscos, Monnars, Cala Romana, la Móra…), fins i tot podrien plantejar-se la possibilitat de baixar a peu fins al centre de Tarragona sense els perills que representa l’actual carretera nacional. El projecte, d’uns vuit quilòmetres, té el seu punt de sortida a la rotonda de la benzinera de la Savinosa i el seu punt final al passeig de la Móra. El consistori hi està treballant amb discreció des de fa ja uns anys (pràcticament des que va entrar en funcionament el desdoblament de l’A-7) i, segons ha pogut saber notíciestgn, és un dels projectes clau de l’actual alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, amb vista a la pròxima legislatura.

Per tal que la N-340 es transformi en la nova Via Augusta, però, el consistori ha de convèncer l’Estat per tal que cedeixi la titularitat de la via al municipi. La seva conversió en via urbana és requisit imprescindible per tal d’afrontar aquesta transformació que, de ben segur, dinamitzaria la zona com a destinació familiar, alhora que revaloritzaria les urbanitzacions i serveis (càmpings, apartaments, ciutat residencial…) que hi ha al seu entorn. Les negociacions entre ambdues administracions ja s’han iniciat.

Projecte-N-340

Mirador a la Savinosa

Un dels elements més atractius d’aquesta rehabilitació de la N-340 el trobem al pas de l’avinguda per la zona de la platja de la Savinosa (vegeu imatges). Allí està prevista la creació d’una àrea d’oci i de descans per a les famílies que alhora servirà de mirador al litoral tarragoní. El projecte preveu la construcció d’un parc infantil i l’habilitació d’una zona coberta (amb envelats d’última generació) des de la qual es podrà gaudir d’unes excel·lents vistes de la Mediterrània.

El mirador està previst amb llocs per seure, una zona per aturar-se i estacionar amb cotxe i una parada de la línia d’autobús municipal.