Valls es prepara per celebrar la Gran Festa de la Calçotada

El diumenge 25 de gener tindrà lloc una nova edició d’aquest certamen centenari

Per . Actualitzat el

El diumenge 25 de gener Valls acollirà la Gran Festa de la Calçotada, una diada festiva, popular i promocional entorn del calçot. La jornada comptarà amb un variat programa d’actes tradicionals, festius i concursos relacionats amb el calçot: cercaviles, demostracions de coure calçots a la graella, concursos de cultivadors de calçots, d’elaboració de salsa de la calçotada i de menjar calçots i altres degustacions.

Des de finals del segle XIX, la tradició calçotaire ha anat passant de generació en generació, motiu pel qual Valls és coneguda com la capital del calçot. La calçotada, un àpat basat en el calçot, la seva salsa i els seus complements, mou cada temporada riuades de gent entre els mesos de novembre i abril, i constata l’arrelament d’aquest fet gastronòmic tan típic i popular a casa nostra.

Mercat de la Calçotada, un aparador de la cultura calçotaire

El passeig de l’Estació i la plaça del Quarter acolliran el dissabte 24 i el diumenge 25 una nova edició del Mercat de la Calçotada, que aplegarà un centenar de parades relacionades amb l’alimentació, productes naturals, artesania popular…

Aquest mercat, que va començar a realitzar-se ara fa dues edicions de la Gran festa de la Calçotada, està organitzat per l’Ajuntament de Valls com un element més dels actes lúdics i tradicionals que defineixen el caràcter de la festa: la demostració de coure calçots, i els concursos de la salsa calçotada, de cultivadors de calçots i de menjar calçots. A banda de les parades d’artesania, alimentació, etc., també es podrà visitar la Fira del Marxandatge català i el mercat d’artistes i brocanters. Qui vulgui conèixer la restauració vallenca i tastar tapes de calçots, ho podrà fer al carrer Germans Sant Gabriel amb la participació de diversos establiments de la ciutat.

Programa d'actes

 

MERCAT DE LA CALÇOTADA, ALIMENTACIÓ i ARTESANIA POPULAR
Passeig de l’Estació Durant el matí

TROBADA DE BROCANTERS DE VALLS
Plaça del Quarters

FIRA DEL MARXANDATGE CATALÀ
Plaça del Quarters

RESTAURADORS
C/ Germans Sant Gabriel

DEMOSTRACIONS DE COURE CALÇOTS A LA GRAELLA
10h | Plaça de l’Oli
10.30h | Plaça del Blat

XXVIII CONCURS DE CULTIVADORS DE CALÇOTS
A partir de les 10 es podran veure els manats de calçots participants al concurs.
Premis als manats de calçots millors i més regulars i a la mota amb major nombre de calçots.

XXIV CONCURS DE SALSA DE LA CALÇOTADA DE VALLS
Demostracions de l’elaboració de la salsa de la Calçotada de Valls

CALÇOTADA WARS
11h | Plaça d’El Pati
Presentació del joc de cartes ràpid Calçotada Wars, on guanya qui menja més calçots. Hi hauran taules amb partides de demostració del joc. El joc s’iniciarà a les 11 i durarà fins al final de festa.

LA CRIDA A LA FESTA
12h | De la Plaça del Blat al Passeig dels Caputxins.
Amb el Gegant del Calçot, Gegants Agrupació del Calçot i Gegants de la ciutat de Valls.

12h | Passeig dels Caputxins
Plantada dels elements folklòrics participants a la Cercavila de La Calçotada.

GRAN CERCAVILA DE LA CALÇOTADA
12.30 h | De la Plaça del Blat al Passeig dels Caputxins.

Gegant del Calçot de Valls, Flabiolaires de Vallmoll, Ball de la Primera, Bisgarris (grallers), Ball de Bastons de Valls amb els seus grallers, Colla Gegantera El Calçot de Valls-AAEET i Gegant Bandoler La pera amb els seus grallers, Gegants de la ciutat, Grallers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Mulasseta Petita de Valls i Ós petit, Grallers de la Colla Joves Xiquets de Valls, Mulassa de Valls, Gegants de la colla Gegantera La Pessigolla de Valls. Carros amb feixos de llenya, graelles, calçots, bocois, diligències, carros de pagès, xarrets, cavalls muntats… Itinerari: passeig dels Caputxins, plaça Font de la Manxa, C. Jaume Huguet, Muralla del Castell, C. Jaume Mercadé, tomb al Pati, C. d’En Bosc, C. Sant Antoni, C. Major, Pl. del Blat, C. de La Cort, El Pati, (ballada conjunta dels elements).

XXX CONCURS DE MENJAR CALÇOTS
13h | Plaça d’El Pati
Per participar-hi, cal inscriures’hi prèviament. Durant el Concurs, les Colles Vella i Joves dels Xiquets de Valls, enlairaran els seus pilars.

DEGUSTACIÓ POPULAR DE LA CALÇOTADA
Plaça de l’Oli,
Plaça de la Zeta
Plaça dels Alls
Plaça de les Garrofes
Societat Agrícola de Valls
Entrega de les degustacions a les diverses places (12 calçots, terrina amb salsa, vi de Valls, pa, pitet de roba i taronja). Hi haurà graelles preparades per a les persones que vulguin coure carn, llonganissa, botifarra de Valls… La plaça de l’Oli estarà ambientada amb parades i elements al·legòrics a la Calçotada. A les places de l’Oli, dels Alls, de les Garrofes i de la Zeta i a la Societat Agrícola de Valls hi haurà servei de taules per a la degustació. Es vendran manats de calçots tendres.

BALLADA CONJUNTA DELS ELEMENTS FOLKLÒRICS PARTICIPANTS A LA FESTA
14h | Plaça d’El Pati
Lliurament dels premis del XXVIII Concurs de Cultivadors de Calçots, XXIV Concurs de Salsa de la Calçotada de Valls i XXX Concurs de Menjar Calçots.

“L’ESPAI DEL VI DE LA DO TARRAGONA (L’AUTÈNTIC VI DE LA CALÇOTADA)”
De 10 a 14h | Plaça d’El Pati
Espai de venda i degustació de vins amb la presència de cellers i cooperatives adscrites a la DO Tarragona.

EXPOSICIÓ DE MAQUINÀRIA AGRÍCOLA PEL CULTIU DELS CALÇOTS
Durant el matí
A la Societat Agrícola i Secció de Crèdit de Valls (pàrquing de la Cooperativa, al costat de l’Església del Carme) es podrà veure la mostra de maquinària agrícola. També hi haurà taules disponibles per a la degustació de calçots.