Tarragona rebrà prop de 10.000 creueristes aquest estiu

El Port de Tarragona confirma l’arribada d’una desena de creuers que han escollit expressament la Costa Daurada com a destinació

Per . Actualitzat el

El 2015 es presenta com un punt d’inflexió en els continuats intents de Tarragona i la Costa Daurada de convertir-se en escala regular de creuers. Des del Port de Tarragona s’ha confirmat que aquest estiu una desena de creuers de mida mitjana han reservat dates concretes per fer escala a les seves instal·lacions aquest estiu, fet que representarà el desembarcament al territori d’uns 10.000 passatgers. Si bé aquest nombre de turistes no és especialment rellevant (el Port de Tarragona ja ha registrat aquest nombre de visitants altres anys) sí que ho és el fet que, per primera vegada, les navilieres hagin escollit expressament Tarragona per tal que els seus creuers hi facin parada. Històricament, els creuers arribats a Tarragona eren com a conseqüència de la congestió que puntualment es viu al Port de Barcelona, principal destinació de creuers de la Mediterrània i una de les majors potències mundials en aquest sector.

La política comercial del territori per fer-se un lloc dins del competitiu món dels creuers comença a donar els primers fruits. L’any passat el Port de Tarragona i els patronats de turisme de la Diputació i de l’Ajuntament de Tarragona presentaven públicament la marca Tarragona Cruise Port-Costa Daurada, amb la qual l’equip comercial del Port de Tarragona ha participat activament en les principals fires del sector d’arreu del món. El contacte dels darrers mesos amb operadors turístics i navilieres ha fet que, actualment, al Port de Tarragona es treballi amb la previsió que una desena de creuers de dimensions mitjanen arribi a les instal·lacions tarragonines. Això comportarà l’arribada d’uns 10.000 creueristes (per 2.000 l’any 2014), una quantitat encara allunyada de l’objectiu marcat a llarg termini però que, des del punt de vista qualitatiu, és rellevant per a les aspiracions del territori dins del món dels creuers. Segons Josep Andreu, president de l’Autoritat Portuària de Tarragona, «aquesta desena de creuers arriben a casa nostra com a resultat de la política comercial impulsada pels agents del territori. És cert que en anys anteriors hem superat alguna vegada aquesta xifra de 10.000 passatgers, però sempre havia estat com a resultat de la congestió d’altres ports que motivava la derivació de vaixells cap a Tarragona. Aquesta vegada, en canvi, les navilieres aposten directament per l’oferta de Tarragona i la Costa Daurada, així com per les instal·lacions i facilitats que ofereix el nostre port». Andreu assegura que «és clar que continuarem rebent els vaixells que no tinguin espai al Port de Barcelona, però el nostre objectiu a mitjà-llarg termini és consolidar la Costa Daurada com a punt d’interès per a creuers mitjans». Per donar a conèixer la marca Tarragona Cruise Port-Costa Daurada dins del panorama internacional, el Port de Tarragona enceta ara una segona fase que inclou la contractació dels serveis d’una agència de prestigi internacional que es posarà en contacte amb els principals operadors de creuers del món.

Aquesta fase té un doble objectiu: per un costat es reforçarà el missatge de la marca a través d’un dels principals prescriptors del sector i, de l’altra, l’agència reunirà informació de les companyies per definir la política comercial del territori en matèria de creuers per als pròxims anys. «És important que ara totes les navilieres que han sentit a parlar de Tarragona rebin nous missatges procedents d’una agència reconeguda internacionalment», assegura Andreu, que avança que entre els projectes immediats del Port de Tarragona en aquest àmbit hi ha posada en marxa del projecte de construcció de la nova terminal provisional de creuers just davant de la Platja de la Pineda.

Tarragona i la Costa Daurada aspiren a rebre uns 45.000 creueristes l’any en un futur. /Cedida

Nova terminal

La nova terminal al dic dels Prats (Vila-seca), que serà provisional fins que el volum de creuers requereixi la construcció de la terminal definitiva al costat del Club Nàutic de Tarragona (just davant del Balcó del Mediterrani), podria ser una realitat l’any 2018. El Port de Tarragona ha encarregat ja a una consultora especialitzada (Ajamil&Partners Europe) la definició del projecte d’aquesta terminal provisional, que s’ubicarà just davant de la Platja de la Pineda. El projecte redaccional que definirà la terminal serà una realitat d’aquí a uns 4 mesos i les obres d’allargament del dic podrien començar abans que finalitzi aquest any.