‘Favoring’

Per . Actualitzat el

 

Per arreglar el món caldria cremar els polítics, engarjolar els banquers i prohibir les religions. Et sona? Segur que ho has sentit o fins i tot has dit alguna cosa semblant tot fent el tercer cafè de la sobretaula. Això, a més d’assumir que els polítics, els banquers i les religions són el càncer de la nostra societat –cosa amb la qual no estic gaire d’acord, n’hi haurà que fan mal i d’altres que aporten molt– també assumeix que són els únics que tenen el poder de canviar el món. La gent més cínica, si em permets l’expressió, encara afirmarà que darrere de tot això estan el de la Coca-Cola i el de McDonald’s movent els fils, com si aquests dos es poguessin posar d’acord en alguna cosa que no sigui el preu a què compren el refresc. Però això ho deixo per una altra reflexió. El cas és que aquí som molt de pilotes fora, de dir allò que han de fer els altres i de treballar poc nosaltres mateixos. Amb el que guanya Messi, ja podria donar diners per obrir un orfenat, no? I tu? Potser no tens la calerada que té ell, però estic segur que pots donar 5 o 10€ al mes i amb això menja un nen a la Xina.

No et preocupis, avui no vull parlar de diners. Canviar el món és molt més econòmic. Saps què és una «cadena de favors»? La idea és molt simple, tu ajudes algú amb alguna cosa que no pugui fer per ell mateix, aquesta persona ha de fer el mateix per unes altres tres persones, i així successivament. Amb l’efecte multiplicador en poc temps estaríem tots fent-nos favors mútuament. Tota una festa del favor i del bon rotllo a escala mundial. Però siguem sincers, això és molt difícil que passi perquè la cadena es trencarà tard o d’hora. Així que el que et proposo és una cosa molt més senzilla, aporta el teu granet, practica el «favoring». Estic segur que cada dia parles amb gent que té alguna dificultat i tu t’adones que pots ajudar. I si ho fas? No fa gaire vaig conèixer una persona i, xerrant-hi, vaig veure que un procés de coaching la podria ajudar molt. Com que no tenia diners per pagar-ho i em venia de gust, vaig decidir fer-ho gratuïtament. No pateixis que tampoc es tracta d’anar repartint favors a tort i a dret. No cal que sigui sempre ni cal que sigui amb tothom però de tant en tant veuràs que amb un petit esforç per part teva, pots canviar la vida d’una persona. Així que si et ve de gust, no dubtis a fer-ho i quan et va pregunti com t’ho pot agrair digues-li: la pròxima vegada que puguis ajudar algú, fes-ho. No serà una gran cadena de favors, però ja hauràs aportat el teu granet de sorra i, qui ho sap, potser un dia algú et tornarà el favor.